Уникални дарове за Айтос след пътуване до Йерусалим и Божи гроб

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:03 / 28.03.2012
597
Едно поклоническо пътуване на айтозлии до Светите места в Йерусалим и до Божи гроб развълнува през тази седмица духовете в Айтос. Поклониците се завърнаха с уникални дарове за айтоския храм "Св. Димитър" - мощи на Свети избити мъченици от персите през 614 година.

Мощите са дадени на Айтос с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий и с благословението на Патриарха на Йерусалим Теофилос, съобщи за медиите Негово Високо благоговейнство о.Ромил, свещеноиконом в айтоския храм и участник в поклонението.

Айтозлии се прибраха много щастливи, защото поправили една многовековна несправедливост - липсата на българска светиня по Светите места. С огромно вълнение те оставили във Вселенската партиаршия българския трибагреник, на чийто гръб стои крилатото изречение "Аз обичам Айтос". В знак на бащинска любов, Йерусалимски партиарх Теофилос написал богослов над Престолното Евангелие, четено от свещеноиконом Ромил на всяко свещено за християните място. Сега Евангелието, което носи богословът на Патриарха на всички православни християни е отново в айтоския храм "Св. Димитър", където ще остане за вечни времена. Благословението е към всички православни християни от Айтос и е реликва, на която много малко храмове в света могат да се радват.

Още един свещен дар от манастира "Св. Сава" очаква айтоската църква - мощи на избитите в манастира мъченици. Те ще бъдат предадени на свещеноиконом Ромил чрез новата поклоническа група, която ще пътува за Светите места на 17 април т.г.

Миналата неделя мощите Свети избити мъченици от персите бяха изнесени в храм "Св. Димитър" за поклонение. През тази седмица Негово Високо благоговейнство свещеноиконом Ромил ще ги предостави на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий. Те представляват голяма ребрена кост, частица от която ще остане в Светата Сливенска Митрополия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).