Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учим се от Норвегия дали можем да опазим Странджа
Автор: Екип Burgas24.bg 14:04 / 02.07.2010Коментари (0)602
©
Има ли какво да научим от страна, която е с толкова висок стандарт на живот и да го приложим на практика в нашата красива, но малко разбъркана държава? Този въпрос най-често си задаваха участниците в двете едноседмични учебни пътувания до скандинавската страна, организирани от Българска Фондация Биоразнообразие.

Оказа се, че има, защото любовта към природата не е свързана със стандарта на живот и не зависи от това колко пари получаваш. Зависи обаче от това какво отношение възпитаваш в хората на различна възраст и как ги стимулираш да водят активен, а оттам и по-здравословен живот.

Норвегия се оказа чиста и красива приказка, в която опазването на природата е национален приоритет. Страна, чийто граждани сами са избрали своите национални символи - национална планина - Stetind, национално животно - лоса, растение - калуната, а птица - водният кос.

Краткото, но за сметка на това много светло лято (в отделни части на Норвегия слънцето дори не се скрива нощем зад хоризонта) се използва максимално за близък контакт с природата - пътувания, катерене, лов, риболов, разходки и др. Всички възрасти са активни и са навън, за да поемат повече от слънчевата светлина (дори работният ден е намален през лятото и свършва в 15:30 часа).

В Норвегия има 40 национални парка, но и при тях, както и в България на дневен ред е поставено подобряване на управлението им. До този момент те се управляват от Областните управи и нямат специализирани Дирекции за управлението им, но за щастие нямат и нашите проблеми. На никого не му хрумва да изключва територии от тях, нито да бракониерства, всеки има права на достъп, но и задължения. И макар да звучи невероятно - всеки ги спазва. Има и контрол, разбира се, но 90 рейнджъри за територията на цялата страна едва ли са някаква внушителна сила (7 от тях са интерпретатори на природата). При нас е обратно - няколко институции си поделят задължения и в разпиляната отговорност най-често точно тези, които отговарят за охраната и контрола на дадена територия, се съюзяват с бракониерите и нарушителите.

Благодарение на своя норвежки партньор - Директората за управление на природата, БФБ даде възможност на 20 човека от Странджа (в първото пътуване) да посетят различни места и не толкова да се поучат, колкото да се вдъхновят и да използват видяното, за да развият започнатия природосъобразен бизнес - малко производство, къща за гости, природен продукт и др. Може би най-впечатляващо за всички остана посещението в Брандхея, където двама фермери със собствени средства и с двете си ръце са развили нестандартна туристическа база ("мечешка бърлога") и предлагат разнообразни дейности на открито - гребане с лодка или кану, риболов, хвърляне на брадва, бягане по трупи в езерото и т.н. А били ли сте на поход от 24:00 до 02:00 ч през нощта на дневна светлина? Ние го направихме.

Пътуването с втората група бе насочено към представители на институциите, имащи отношение към Природен парк "Странджа", и включваше различни презентации за системата на управление на защитените територии, мониторинга, събирането на бази данни и др. Видяхме как един бивш миньорски град от 18 век може да се превърне в туристическа атракция, включена в списъка на Юнеско и да привлича 1 милион посетители годишно. Как едно миньорско влакче може да се превърне в туристическа атракция и да те отведе под земята да слушаш концерт или даже да сключиш брак. Незабравими ще останат срещите със северните елени, овцебиците, а за някои и с китовете в Северно море.

В учебните пътувания взеха участие местни хора и предприемачи от Природен парк "Странджа", които развиват малки семейни природосъобразни бизнеси - стопани на къщи за гости, туристически водачи, производители на манов мед, сирена, рибни продукти и др., както и представители на институции, отговорни за стопанисването и устойчивото развитие на ПП "Странджа" - МОСВ, Областна администрация Бургас, Регионалната дирекция по горите, Дирекцията на ПП "Странджа", Общините Царево и Малко Търново и др. Пътуванията бяха организирани от БФБ в рамките на проект "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", осъществяван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: