Ученици се запознаха с предизвикателства пред Натура 2000 и опитаха биопродукти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:33 / 03.03.2013
829
Защо Странджа се възприема като първата българска защитена територия от нов тип и какво предимство й дава това сред останалите Натура 2000 зони по Черноморското крайбрежие; kастъпиха ли времена за преоценки и промени на природозащитните подходи; съпоставими ли са 80 годишния път на защитените територии в България, започнал от гората Силкосия в Странджа и кризисното състояние на европейската екологична мрежа; съществува ли връзка между концепциите на ЕС за Натура 2000 и тази на ООН и ЮНЕСКО за Биосферните паркове. Това бяха част от темите, разисквани с ученици от Бургаска област и Сдружение за демократично образование "ФАР" на форум "Напред към природата", който се състоя в Морското казино в Бургас.

Екофорумът се проведе в рамките на международен проект BE NATUR на ДПП "Странджа" - гр. Малко Търново, който има за цел насърчаване на сътрудничеството за по-доброто управление и постигане на целите на "Натура 2000" законодателството в защитените зони в Югоизточна Европа.
Ръководителят на проекта Иван Камбуров запозна участниците с дейностите по проекта, насочени към опазване на крайморски и крайречни местообитания, както и някои съвременни подходи за развитието на устойчив туризъм и биологично земеделие.

"Необходимо е на най-широки форуми да се разискват конкретните причини и показатели, по които страните от ЕС се провалиха в своите усилия до 2010 г. да се преустанови загубата на биологично разнообразие, на защитени местообитания и видове. Целта на Проекта е да представим възможностите да живеем и да работим съвместно с природата, като опазваме, поддържаме и подобряваме състоянието на Натура 2000 зоните" - сподели инж. Иван Камбуров- ръководител на проекта.

В рамките на форума младежите имаха възможност да научат повече за екологичната мрежа Натура 2000 и да обсъдят представения образователен филм по темата.

По проекта Be Natur са предвидени още обучителни семинари за ученици и посещения до природни обекти и био- ферми с цел придобиване на навици за природосъобразен начин на живот и запознаване с възможностите за развитие на устойчив туризъм в Натура 2000 зоните и Парк Странджа.
Участниците във форума имаха възможности да опитат био- печива, напитки и плодове.

Представени бяха подробно и предстоящите дейности по проекта, насочени към участието на деца, младежи и техните родители в рамките на 2013 год.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).