Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туризмът вече ще може да калкулира разходите си за публично излъчени музикални произведения
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 16.07.2010Коментари (0)286
© Burgas24.bg
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и ПРОФОН подписаха днес, 16 юли, Рамково споразумение, което урежда правата за публично излъчване на музикални произведения в туристическите обекти, предаде репортер на Burgas24.bg. Очаква се към споразумението в най-скоро време да се присъедини и МУЗИКАУТОР, което представлява композиторите и авторите на литературни произведения, свързани с музика, както и музикалните издатели. На церемонията присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев. Регламентирането на взаимоотношенията между двете страни стана възможно с активното съдействие и подкрепа на МИЕТ И МК.

Така за първи път в демократичната история на България се създават предпоставки за ефективно прилагане на Закона за авторското право и сродните му права по отношение публичното изпълнение на записи на музикални аудио-визуални произведения при използването им от страна на бизнеса.

Постигането на четиригодишно рамково споразумение е безспорен успех за всяка от страните и стъпка към нормализация на икономическата среда в България в областта на авторското право и сродните му права, подчерта по време на церемонията зам. министър Иво Маринов. Документът бележи нов етап в отношенията между огромна група ползватели на музика в България и носителите на права по нея. Осигуряването на партньорски взаимоотношение между тези две страни е една от най-сериозните предпоставки както за спазването на законовите изисквания в областта на авторското право и сродните му права, така и за повишаване на стойността на туристическия продукт и приобщаване на България към европейските ценности и стандарти.

Законът за авторското право и сродните му права постановява, че ползвателите от хотелиерския и ресторантьорския браншове, които излъчват музикални произведения публично, дължат възнаграждение на продуцентите и изпълнителите. Подписаното днес споразумение обхваща периода до 2014 година, което дава възможност на собствениците на хотели и ресторанти да планират и включат към бизнесплановете си разходите за публично излъчване на музикални произведения. В документа са регламентирани различни тарифи, които зависят от категорията на обектите, броя на местата в тях, сезонността на обекта и други. На базата на подписания днес документ членовете на БХРА и наемателите на техните обекти ще могат да сключат индивидуални договори. Споразумението влиза в сила от деня на подписването му - 16 юли.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: