Тракийската общност се чувствала унизена от изказването на Божидар Димитров

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:29 / 11.01.2010
825
Сянка на съмнение попари надеждите за обезщетяване на потомците на тракийските бежанци в Бургаско. Поводът е в нашумелия скандал заради изказване на Божидар Димитров, че ще искаме от Турция около 10-20 милиарда компенсации.

Доц. Маруся Любчева, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и почетен председател на ТД "Антим I" в Бургас, коментира ситуацията:

"Най-малкото, при започнал вече диалог, страната ни нямаше нужда от такова празно говорене, коментира ситуацията ексевродепутатът Маруся Любчева. Имам чувството, че това, което си позволи Божидар Димитров, е един стремеж да се изфукаме за сметка на съседите, че ние сме някакъв фактор. Но от това поведение на човек от кабинета цялата тракийска общност се чувства унижена", заяви бившия евродепутат.

"На полето на дипломацията крещене и голи заплахи нямат място. Защото освен финансово измерение, въпросът за компенсациите има и морална стойност. Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества е много притеснен и ще търси възможност за реакция, за да се преодолее кризата в двустранните преговори.

Имам сериозни опасения, че разговори между България и Турция ще бъдат затруднени. Бих казала,че сега се оформи една малка криза в добросъседските ни отношения. Преговорите вървяха и без това сложно и сега се очертава допълнителна трудност. Има създаден комитет за преговорите с представители на различни министерства и докато финансовите институции не се произнесат, не се произнесе и външно министерство никакви суми не бива да се коментира и обявяват. Знам, че на всички им се иска да има бързи резултати от това, но процесите са много сложни. Трябва да се проучи огромен архивен материал и в Турция, и у нас.

Освен това имам чувството, че не само не се познават, но не се и четат документите.

Не мога да давам съвети дали за подобен гаф Божидар Димитров трябва да си подаде оставката, всеки сам преценя... Но не приемам празното говорене и поставянето на ултиматуми и заплахи в европейска страна, която трябва да утвърждава добросъседство. На каквато основа са и сега отношенията ни с Република Турция", каза още Маруся Любчева.

Източник: в. "Бургас днес и утре"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).