Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трайно намалява населението на община Карнобат
Автор: Екип Burgas24.bg 14:36 / 05.02.2012Коментари (0)3129
Наблюдава се трайна тенденция на намаляване населението на община Карнобат. Напълно обезлюдени селища обаче на територията на общината няма. Това съобщи Георги Димитров, кмет на община Карнобат. "Сигурно и това ще се случи след години", добави кметът.

Общината има 31 населени места, които са различни по население. Най-малко жителите има в село Козаре с население от 38 души. Най-голямото е Екзарх Антимово с население около 1050 души. "Оптимистична е тенденцията в няколко населени места- Екзарх Антимово, Кликач, но като цяло има трайна тенденция на намаляване населението в селата, но и намаляване на населението в общината", каза още Димитров.

Годишно се раждат около 270 деца, а умират около 400 души. Населените в общината е застаряващо. Съществуват редица икономически, демографски причини. Селата се пълнят само през почивните дни. "Събота и неделя се връщат хората особено през пролетния и летния сезон, защото са свикнали да си отглеждат зеленчуци, дребен добитък, но постоянното население в селата намалява по естествени причини. По отношение на икономическите намалява възможността за заетост в селата. В общината има около 540 000 декара обработваема земя, няма неизползваеми ниви и през последните години се наблюдава предимно интензивно земеделие и високо енергонаситени машини, които се обслужват от сравнително малко механизатори, които не са задължени да живеят в селата, защото сега са мобилни. Трайните насаждения като лозята, праскови, череши, за които са дадени общински земи, ангажират повече работна ръка, но се оказва, че това не е достатъчно, за да има трайно заселване на хора в селата. За построяване на една съвременна ферма по европейски изисквания са необходими много инвестиции, които са непосилни за местното население", разказа Димитров.

Според него интересът към традиционното зеленчукопроизводство и производство на тютюн през последните години намалява. "Общината се опитва да създава заетост по различните програми по заетост. В момента с набират около 40 души за селата за обучителни курсове. Но това пак ще създаде проблеми, защото за едно обучение хората трябва да пътуват до общинския център ,а ние имаме и проблеми с транспортната схема, която не осигурява възможности за всекидневното придвижване от населеното място до града. Има съвкупност от проблеми, които имат трудно решение", добави кметът. По думите му начин за разрешаването на проблемите е чрез европейските програми и с националните такива за заетост. "Каквото може ползваме, но тези програми не са панацеята. Корените на проблемите са много по-дълбоки и насложени с години. Върви естествена урбанизация. Карнобат е хубав град, с добро географско положение на 50 км са областните градове- Бургас, Ямбол и Сливен, които с по-големите си възможности, са естествен притегателен център на млади хора. В селата са останали само старите хора, които не могат да променят начина си на живот", каза още Димитров.

По отношение на кандидатстване по ОП "Развитие на селските райони" Димитров каза, че е минал подготвителния етап и в момента общината кандидатства по програмата, като е отстранила пропуски и слабости в проекта. Сумата по проекта е за около 4 млн. лева. "Надявам се да успеем да се преборим за този проект. Ние отделяме много общински средства и за инфраструктура, и за образование, за превоз на децата. Там, където сме закрили училище, е започнало обезлюдяване на селата. Европейските програми са добра алтернатива, но това не може да реши окончателно проблема", категоричен бе Димитров.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: