Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тонове фекалии вмирисаха Странджа
Автор: Екип Burgas24.bg 09:18 / 27.08.2010Коментари (0)668
© Burgas24.bg
Върху площ от около 10 дка в границите на ПП Странджа, в 300 метровата гранична зона с Република Турция се изсипват огромни количества биомаса, която според жителите на Малко Търново е основно от човешки фекалии. Това е проблемът, който тормози цялото население на пограничната община. Съгласно чл. 31 т. 5 от Закона за защитените територии в природните паркове не могат да се внасят отпадъци под каквато и да е било форма. Представители на ПП Странджа и експерти от Българско фондация Биоразнообразие изразиха опасения , че депонираните отпадъци могат да доведат до разпространение на опасни зарази. На около 400-500 м мястото, край Делиевска река е свещената за малкотърновци местност Света Троица, с мегалитно тракийско светилище, която се посещава от българи и турци.

За първи път подобни канални отпадъци се изсипват в Странджа, кометира за Дарик зам.-кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Става въпрос за възстановителна рекултивация на терена на бившия рудник "Бърдце", собственост на обявеното в ликвидация дружество "Бургаски медни мини".

Проектът вече е финализиран. Не е ясно какво ще бъде засято върху облагородения терен, опасяват се жителите на странджанската община. Според тях липсва каквато и да е информация за съдържанието на отпадъците и ефекта от тяхното наслояване, което създава паника сред населението.

Същевременно проверката на РИОСВ е установила, че утайки се превозват от ГПСОВ-Бургас до участък "Бърдце" - предмет на рекултивацията. По трасето от Бургас - гр. Малко Търново няма замърсяване с утайки и миризми, са констатирали от инспекцията.

Адската смрад обаче трови вече три месеца улиците на Малко Търново.

"Всеки ден четири камиона от по 20 това минават разстоянието от Бургас през Малко Търново до бившия рудник "Бърдце" и носят отпадъци от пречиствателната станция на областния град"-споделиха жители.

Миризмата е непоносима, понякога пада и течна маса върху шосето. Местните хора сигнализират в общината и дирекцията на ПП Странджа. Директора на ПП Странджа Стефан Златаров е информирал и областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

Специалисти от Дирекцията са направили проверки на място. Сигнализирахме РИОСВ Бургас, откъдето ни уведомиха, че това са "стабилизирани и минерализирани утайки" от пречиствателна станция Бургас, коментираха от Дирекцията на парка.

За да бъдат разсеяни опасенията на местните жители относно състава на влаганите в рекултивацията утайки, вчера Регионална лаборатория и РИОКОЗ са взели проби за анализ. Резултатите ще бъдат готови след около 14 дни, съобщиха за Дарик от РИОСВ Бургас.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 2
21.09.2010 »
20.09.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: