Съдът разреши работата на пречиствателните съоръжения в Синеморец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:19 / 07.10.2008
548
Бургаският административен съд спря изпълнението на заповедите на Милен Ненчев, директор на РДНСК - Бургас за забрана ползване на две пречиствателни съоръжения в района на с. Синеморец - колектор и експериментален модул.

Заповедите бяха издадени през август т.г. с мотива, че за съоръженията няма строителна документация и не са въведени в експлоатация.

Кметът Петко Арнаудов ги обжалва по законно установения ред и поиска спиране на изпълнението им до решаване на спора по същество. Магистратите уважиха това искане.

Изграждането на експерименталния пречиствателен модул започва през 2001 г. след положително становище от началника на РИОСВ - Бургас. Площадката е съгласувана с ХЕИ. МОСВ разреши заустване и регламентира количествата, които могат да се изпускат.
Всички тези документи са представени в РДНСК в срока, посочен от тях.

"Липсата на разрешение за въвеждане в есплоатация е формален повод, за спиране на съоръженията, при положение, че цялата процедура преди това е изпълнена. Магистратите проявиха мъдрост като поставиха обществения интерес над формализма и сложността на една процедура. В страната много съоръжения от този тип работят без да са въведени в експлоатация, именно заради бюрократични пречки", коментира адвокат Евгений Мосинов, представляващ община Царево пред съда:

"В Синеморец наистина има проблем с пречистването на отпадните води, но това не е единственият курорт, който се нуждае от законно построени съоръжения. Избирателното санкциониране, макар съвсем законно, е лъжлива грижа за природата. Държавата трябва да види своята роля в решаването на проблемите, а не само наказване на общините", заяви кметът на Царево Петко Арнаудов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).