Стефан Златаров: Ако съборят "Златна перла" значи сме в ЕС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
18:45 / 09.06.2010
1396
Реалната дата за влизане на България в ЕС ще бъде тази на събарянето на "Златна перла". Това каза директорът на ПП "Странджа" инж. Стефан Златаров по повод последното институционално движение на казуса с незаконното ваканционно селище край Варвара.

Златаров определи този случай като емблематичен за влизане и налагане в България на европейските норми на отношение към природата. Съдбата на този незаконен строеж ще бъде определяща за опитите за нарушаване на законодателството в защитените територии на България, коментира директора на Парка.

По последни данни от регионалният министър Росен Плевнелиев вилното селище край Варвара - Златна перла, ще бъде премахнато.Писмото с предписанието от страна на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ вече е в министерството, а заради бездействието си по казуса шефът на ДНСК Иван Симидчиев е даден на прокурор. ДНСК е разпоредила на бургаския строителен контрол да издаде съответните заповеди да премахване на незаконното строителство. Вилното селище има 8 отделни сгради, за всяка от тях трябва да отделна заповед издаде за събаряне, която обаче може да се обжалва пред административния съд.

РДНСК трябва да направи предварително проучване и да подготви процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка за премахване на строежа.

През 2006 година фирма "Краш"2000 стартира изграждането на комплекса в защитената територия и без доклад по ОВОС и задължителните екологични оценки.

През 2009 година Върховният административен съд окончателно се произнесе за премахването на незаконния строеж.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
05.08.2012 Министър Павлова инспектира бившия комплекс "Залтна перла"
19.04.2012 Бутат сгради на "Златна перла" пред очите на министър Павлова
19.04.2012 Павлова за бутането на "Златна перла": Всички трябва да спазват законите
19.04.2012 Бутат вилно селище "Златна перла"
18.04.2012 Утре премахват вилно селище "Златна перла"
11.06.2010 Бутат на части "Златна перла" край Варвара
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).