Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Созопол става Ерусалим II
Автор: Екип Burgas24.bg 10:21 / 29.07.2010Коментари (0)34770
© Burgas24.bg
Созопол става малкият Ерусалим. Хиляди поклонници от цял свят ще се стекат към древната Аполония, ако откритите вчера мощи на остров Свети Иван са на Йоан Кръстител.

Мраморен реликварий от края на IV-началото на V век намери екипът на проф. Казимир Попконстантинов. В него 100% има мощи на велик мъченик на християнската вяра, категоричен е археологът. Той и проф. Божидар Димитров са убедени, че мощите са на Предтеча, защото кутията е била вградена в центъра на олтара на храм, носещ името на светеца.

Реликварият е непокътнат. Капакът му е запечатан с червен хоросан. Той ще бъде отворен пред комисия до дни и изложен в созополския музей.

13,30 ч. 28 юли 2010 г. Екипът на археолога проф. Казимир Попконстантинов прави както всеки ден от една седмица насам проучванията си в манастира на остров Свети Иван край Созопол. Съсредоточил се е върху центъра на олтара на някогашната църква, носела името на Йоан Предтеча, когато ненадейно попада на уникална находка. Древен реликварий, изработен от мрамор. Каменното ковчеже е изключително изящна ръчна изработка. Прилича по форма на античен саркофаг. Капакът му е запечатан с червен хоросан. По характерната изработка и елементите на реликвария археолозите веднага различават типичните белези за края на IV, началото на V век.

Дъхът на всички спира...Какво крие реликварият? Въпреки огромното любопитство, обзело археолозите, никой не смее да свали червената глина и да отвори мраморната кутия. Но и без да го прави, проф. Попконстантинов е убеден: непокътнатият реликварий 100% съдържа мощи. И то мощите на самия Предтеча.

За броени минути новината обиколи вчера България. Потвърди ли се, Созопол ще се превърне в малък Ерусалим. Хиляди поклонници от цял свят ще се стекат да видят святата реликва, категорични са експертите.

Проф. Казимир Попконстантинов прави извода, че е открил тленни останки на Кръстителя от факта, че мраморното ковчеже е било вградено именно в центъра на олтара на църква, носеща името на свети Йоан. Днес от църквата са останали само руини.

В късния следобед вчера археологът лично транспортира с моторна лодка мощехранителницата до Созопол. Той заяви, че реликварият ще бъде предаден на отговорно пазене в археологическия музей в Созопол. Там най-вероятно находката ще има специална денонощна охрана. Реликвата ще остане в музея до края на седмицата. Тогава се очаква да пристигне специална комисия от археолози, в присъствието на която ще бъде извършено разпечатването на мраморната кутия. Това ще стане заедно с религиозна церемония, както изисква канонът.

Според археолозите манастирът "Свети Йоан Предтеча" и църквата, които са съществували на созополския остров Свети Иван, са били сред най-големите православни центрове.

Разкопките на острова продължават вече трета година. До момента там са разкрити основите на два манастирски храма и на отделна сграда, използвана за монашески жилища. Археолозите са се натъкнали на истинска средновековна печатница за книги, която е функционирала от 1263 до 1629 г. "Миналата година открихме бронзови щемпели, с които е правена украсата върху кожените подвързии на книгите", заяви проф. Попконстантинов. Процъфтяващото духовно средище замира през 1629 г., когато островът е нападнат от казахски пирати и никога след това не е реставриран.

Четири държави се бият за главата му

След като отсичат главата на Йоан Кръстител, Иродиада нарежда да не я погребват заедно с тялото, тъй като се страхува от възкресението на страшния пророк. Затова заравят главата му на тайно място дълбоко в земята. Нейната придворна Йоана обаче я откопава и отнася в Йерусалим, където я погребва в Елеонската гора.

По-късно един отшелник - Инокентий, намира там съд с глава, за която по тайнствен начин му е явено, че е на Предтечата. По-късно тя попада в Константинопол, където се съхранява във Влахернската катедрала. След Четвъртия кръстоносен поход и завземането на Цариград от рицарите обаче следите на реликвата се губят. Днес за черепа на св. Йоан Кръстител има много претенденти. Само във Франция това са градовете Тур, Сен Жан д'Анжели и Париж. Смята се, че реликвата е пристигнала във Франция като подарък за крал Луи Свети от латинския император на Константинопол Балдуин II де Куртене.

За автентичност претендират и главата в Дамаск, която е обект на поклонение и от мюсюлманите, както и тези в Кампо Марцио в Италия и в Москва. Музеят в бившия султански дворец Топ Капъ в Истанбул пък твърди, че черепът никога не е напускал града край Босфора и го излага заедно с позлатената дясна ръка на светеца.

Но както твърди преданието, тялото на Предтечата е погребано отделно. За него обаче се знае малко. За единствената достоверна част от него се смятат мощите, които се пазят в манастира на гръцкия град Драма и неотдавна бяха донесени за поклонение и у нас.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 34
24.11.2011 »
10.06.2011 »
16.04.2011 »
16.11.2010 »
12.11.2010 »
18.10.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: