Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Созопол ще бъде домакин на НАТО научен форум
Автор: Петър Дучев 15:05 / 12.09.2024Коментари (0)865
© Фокус
От 14-ти до 22-ри септември 2024 г. в гр. Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата "Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността.

Непрекъснато нарастващите изисквания към различни сектори на сигурността, например в областта на информационните технологии и киберзащитата, биотехнологиите, производството и съхранението на енергията, ранното откриване и защитата от химически, биологични, радиологични и ядрени агенти са възможни с използването на най-новите постижения на нанотехнологиите.

Новите функционални материали, устройства и системи, позволяващи контрол на материята на атомно и молекулярно ниво, трябва да посрещнат предизвикателствата на сигурността на съвременното общество.

Наноструктурните материали притежават уникални механични, електрически, оптични, магнитни и биологични свойства, които са напълно различни от тези на конвенционалните материали с микро- или милиметрови размери. В този смисъл наноматериалите и нанотехнологиите имат потенциал да бъдат основните движещи сили при разработването на нови концепции за сигурност и безопасност, изискващи общите усилия на учени от различни държави и от различни области на науката - химия, физика, биология, материалознание и инженерни науки.

Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен университет – София и проф. Мохамед Ашур от университета в гр. Кенитра, Мароко. В него участват над 80 учени от 15 страни, членки и партньори на НАТО (САЩ, Германия, Италия, Испания, Португалия, Унгария, Полша, Украйна и др.).

Специално участие ще вземат представители на страни партньори на НАТО от т.нар. Средиземноморски Диалог, включващи Мароко и Египет. Българската наука ще бъде представена при лекторите от проф. Пламен Петков от ХТМУ-София, проф. Георги Вайсилов от Софийския Университет "Св. Климент Охридски“ и проф. Маргарита Апостолова от Българска Академия на Науките, а сред младите участници ще има представители на ХТМУ-София, СУ "Св. Климент Охридски“, Тракийски Университет и няколко института на Българската Академия на Науките.

Наред с интензивната научна програма, гостите от четири континента ще имат възможност да се запознаят с историята и забележителностите на гр. Созопол, с български традиции, култура и кухня.

Това ще бъде седмият поред научен форум, финансово подкрепен от НАТО по програмата "Наука за мир и сигурност“, който е организиран със съдействието на общинския съвет и Община Созопол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: