Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Созопол повишава качеството на туристическите си продукти
Автор: Екип Burgas24.bg 16:05 / 15.10.2012Коментари (0)564
©
Община Созопол започна реализацията на проект "Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол", Приоритетна ос 3: "Устойчиво развитие на туризма",Oперация 3.1: "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура",Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции", Бюджетна линия: BG161PO001/3.1-03/2010, към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проекта е на стойност 1 040 786 лв., като финансирането по програмата е 969 882,73 лв., в това число национално участие - 145 482,41 лв. и от ЕС-824 400,32 лв. Финансовият принос на община Созопол е 70 903,27 лв. Проектът бе представен от неговия ръководител арх. д-р Румен Александров в присъствието на общински съветници, кметове, представители на созополските музей и граждани."

Реализацията на този проект идва навреме, защото Созопол за изминалата година се нареди сред трите най- известни туристически дестинации в световен мащаб"- заяви главният архитект на община Созопол и допълни, че това е начинът градът да отговори на повишените изисквания и очаквания на многобройните туристи, които го посещават.

"Това не е просто поредния проект, който община Созопол печели и реализира, това е проект, който ще направи общината модерна туристическа дестинация- заяви в приветственото си слово зам. кметът Катя Стоянова, която допълни, че благодарение на този проект ще бъде изграден модерен туристически продукт извън Созопол, а именно в град Черноморец.

Водеща атракция в проектното предложение са три обекта, които са на територията на Стария град. Старият Созопол е със статут на групова недвижима културна ценност- обявен за архитектурен и исторически резерват с постановление на Министерски съвет от 1974 г. Включени са следните обекти на интервенция - обект 1 - "Античен и християнски комплекс", трети етап - туристически информационен център и рампа за инвалиди. Обект 2 - Експониране и организация на достъпа до археологическите разкопки на Християнски храм в приземието на многофункционалната административна сграда на Общинския съвет. Строително-монтажните работи ще способстват за организация на достъпа на посетители в приземното помещение, в което е ситуирана историческата находка. Ще бъде изграден защитен, предпазен стъклен купол и ще бъдат реализирани други реставрационни и консервационни дейности. Обект 3 - Ремонт на Археологическия музей в град Созопол - подобряване на топлинните характеристики на сградата, намаляване на влажността, подобряване на осветеността на помещенията и на подземните хранилища на музея, доставяне на нови витрини за експонатите, осигуряване достъп за хора с увреждания до всички нива на музея. Тези дейности ще спомогнат за по-качественото съхранение на културните паметници, ще разширят възможностите за тяхното експониране и ще повишат комфорта на посетителите на музея. Обект 4 - Строителство на нови експозиционни зали на Созополския Археологич

©
ески музей ситуирани в град Черноморец (Културно-анимационен център "Свети Никола"). На отреденото петно от 1800 кв.метра ще се построят 2 броя експозиционни зали и сервизни помещения с обща застроена площ 450 кв.метра. Експозиционните зали ще бъдат обзаведени и оборудвани, а в едната от залите ще се оборудва анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природните атракции на община Созопол.

Общата цел на проекта у подобряване на качеството на живот и работно среда с по- добър достъп до основните услуги и нови възможности за повишена регионално конкурентноспособност и устойчиво развитие. С реализирането на проекта " Интеграция на културно- историческите ценности и дивесификация на туристическите продукти на територията на община Созопол" ще се повиши значително икономическата активност и качеството на предлаганите туристически продукти и услуги чрез утвърждаване на иновативни мултиплицируеми нови форми за алтернативен туризъм и развиване на качествено широкообхватна и териториално диверсифицирана туристическа анимация и цифрова интерпретация. Целевите групи, към които са ориентирани продуктите и резултатите от проект са туристите, отседнали в курортните зони на община Созопол. Краен бенефициент е местната общност и особено преобладаващата част от местното население, които работят в туристическия сектор.

Строително- монтажните работи в Созопол вече започнаха. В четвъртък от 11.00 ч. ще бъде направена официално първа копка на Културно- анимационния център "Свети Никола" в Черноморец.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: