След години на рекет и тормоз, семейство търси справедливост чрез съда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:39 / 07.11.2011
1779
След системен тормоз и рекет, семейство от Свети Влас губи пететажната си къща в центъра на курортното градче. Въпреки заплахите, хората се престрашават и завеждат дело срещу собственика на луксозен замък край Созопол Георги Тумпалов, по-известен като Жоро Тумпала. Обвиняем е и собственикът на заложна къща, през която е минала сделката за имота.

Вече 11 години Васил Петров гледа къщата си в Свети Влас от разстояние. Неподдържан, семейният му имот, преминал в чужди ръце, се руши, докато в него живеят чужди хора.

"Ние отиваме с мисълта, че подписваме ипотека, а не, че си даваме къщата. Как ще си дам къщата и ще изляза на улицата?! Просто не знаех какво да правя и в този стрес, в който съм бил и ужас, не съм се усетил какво съм подписал", обяснява потърпевшият Васил Петров.

Историята започва две години по-рано, когато Васил решава да ремонтира ресторанта си във Влас. Срещу 9 000 долара заем предлага съдружие на бизнесмен от София.

"Така стана, че той след десетина дена каза "Заминавам за Америка, тези 9 000 долара с 10% ще ги дадеш на Тумпалов на края на сезона". Аз се уплаших, защото Тумпала беше един грамаден, с един вишнев джип "Хамър", естествено да се уплаша. Обаче той ме увери, че няма страшно, съгласих се", разказва Петров.

Две седмици по-късно Тумпалов идва да си иска парите. С лихвите.

"Обаче, вместо 9 000 иска 12 500 и аз го питах защо, не съм вземал от теб такава сума, той каза, че лихвите са много големи и за това станало толкова. Удари един стол по масата и вика: "Ще дойда след две седмици, да са готови парите. Ако не са готови, мисли му!". Заплаши ме, че ще ми се случи нещо лошо, че ще ме убие, ще ме заколи, ще запали ресторанта, семейството ми ще погуби. След около две седмици пристига и казва, че вече му дължа 25 000 долара", продължава разказа си потърпевшият.

За да си получи парите, Тумпалов го вкарва насила в джипа си и го води при нотариус в Бургас.

"Накараха ме пак със заплахи, не по моя воля, чрез изнудване, да подпиша запис на заповед и я подписах, защото те искаха да ми унищожат семейството", обяснява още мъжът.

В историята е въвлечен и бургаски лихвар, при който Васил залага къщата си във Влас, срещу пари. По-късно разбира, че имотът му не е ипотекиран, а заменен с друг, който малко след това също е продаден.

"Идва вече Атанас Желев, казва, че къщата е негова, почва да ни гони, да ни плаши, дядо ми го изритаха от тук навън, да чупят тук. И така ни взеха къщата", спомня си той.

Васил казва, че оттогава живее със семейството си в дървена барака, но от страх не иска да я покаже.

"Зле се чувствам, много притеснена и се страхувам да не се случи нещо със семейството ми, с децата ми. Живеем постоянно с тази мисъл, че сме загубили много и се страхуваме да не загубим повече - здравето и живота си", казва Ценка Петрова.

Според бизнесмена - кандидат за съдружник Сашо Сълков, истината е друга.

"Той изчезна, покри се и нищо от това, което каза, не се случи. Нищо! Човекът е измамник, това е ситуацията. Взе пари и нищо от това, което се договаряхме, не се случи. Договорката беше заедно да управляваме ресторанта", обясни Сълков и призна "Аз каквото съм давал, с помощта на Жоро Тумпалов, си го възстанових".

"Проявих невероятна глупост да дам пари на човек нечитав, човек покерджия, комарджия. Знам, че посочена по техния начин, сцената е много сърцераздирателна - взели са им къщата, семейството им е на улицата, но за съжаление, той си е проиграл парите, които му дадох, на покер и не го е споделил със семейството си. Това е цялата истина", заяви Георги Тумпалов - Тумпала.

Заради делото, замъкът на Тумпалов в Равадиново е възбранен от бившата комисия "Кушлев", която установява, че придобивките му надвишават многократно доходите му. Замъкът, който созополският бизнесмен строи вече 16-а година, се е превърнал в туристическа атракция, за разглеждането на която Тумпалов събира по 6 лева вход. Градина с пауни, езеро и винарна с олимпийски размери са част от атракциите. Докато едни работници се грижат за поддържането на зелените площи, други градят църква в огромния двор. Без да пестят средства и време.

Делото продължава през декември. От изхода му зависи не само съдбата на Петрови, но и на замъка. Ако Тумпалов бъде оправдан, възбраната над луксозната постройка ще падне.

Източник: bTV


Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).