Скелетът на вампира се завърна в Созопол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:29 / 08.06.2013
1697
След близо година изследвания от специалисти и антрополози в София превърналият се в топ събитие за 2012 година скелет, прободен с кол се завърна в Археологическия музей в Созопол. Средновековният вампир беше намерен от директора на музея в града Димитър Недев в некропол непосредствено до полукръглата част на храма в центъра на Созопол.

По думите на Димитър Недев, директор Археологически музей-Созопол става дума за погребение на около 50 годишен мъж, с яко телосложение.

По онова време тази възраст се е равнявала на дълбока старост. Починалият е прободен в гърдите с железен кол. Практика, използвана от хората навремето, които са имали страхове от зли възкръснали мъртъвци. Вампирът вероятно е бил знатна особа, защото е открит до абисидата на църквата.Сега думите се потвърдиха от антрополозите.

Последните открития около нароченият за вампир човешки скелет от ХІV в. сочат, че зъбите му са изтъркани почти до венците. Това означавало, че той се е хранил с изключително твърда храна. Най-вероятно това са били корени и може би е бил отшелник.Недев допълва, че това е един от управителите, който се отличавал със зъл характер,който бил много строг спрямо своите опоненти,който е пиратствал на море и едно относително име, което приляга на находката на скелета е Кривич

Името идва от факта, че черепът открит от археолозите е силно асиметричен .На база находките е направена и възстановка на лицето. В София е извършена и консервация на костите.Процедурата е била рутинна,но се изисквало изключителна прецизност.

Скелетът на Световноизвестния вампир привлича туристи от цялата страна и чужбина.


Виж коментарите (0)

Още по темата (22):
16.12.2013 Созопол и Сигишоара правят "пътека на вампиризма"
09.12.2013 Созопол ще се побратимява с града на Дракула по "вампирска линия"
27.11.2013 Родните вампири се прочуха на 5 континента
01.11.2013 От чужбина: Вампири помагат на българския туризъм
20.09.2013 Вампирът отстъпи пред църквата "Света Богородица" като любимо място за туристите в Созопол
03.09.2013 Изровиха близнак на вампира от Созопол
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).