Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сив сектор и липса на кадри спъват туризма
Автор: Екип Burgas24.bg 10:34 / 04.05.2010Коментари (0)535
© Burgas24.bg
Световната икономическа криза не е единствената причина за отлива на туристи по Южното Черноморие. Това сочи анализ на Бургаската регионална туристическа камара/БРТК/ за миналия сезон и тенденциите за предстоящия.

"Не можахме да се справим със сивата икономика. Нерегистрирани туристически и транспортни фирми предлагат некачествени услуги срещу ниски цени", сподели Иван Иванов - председател на БРТК. Според него обаче основната причина за това се крие в законодателството и липсата на контрол.

Почти нищо не направи камарата съвместно с туристическия бизнес и висшите и средни учебни заведения за квалификацията на сезонните работници, обясни Иванов. Макар че водещите туристически фирми бяха провокирани с конкретни предложения, интерес не последва, допълни той.

Друг проблем, който тегне в сектора, са високите цени на визите за страните от ОНД, категорични са туроператорите. Процедурата по издаването на визите е тежка и бавна, алармират от няколко години туристически босове. Затова туристопотокът оттам се пренасочва по други дестинации.

Лошата инфраструктура, непрекъснатите строителни работи, както и непрестанният шум от денонощно работещи заведения, също отблъскват туристите. От една страна, са ликвидирани зелените площи, детските площадки и тихите кътове за отдих. От друга - общините не могат да наложат спирането на строежите за определен срок, въпреки формално издадените за това заповеди. Плажовете на практика се недостъпни за голяма част от летовниците, отчитат от БРТК.

Поради тези причини през последните години туристическият сезон се е свил до 60 дни и ще продължава да намалява. Скъсяването на периода пък принуждава собствениците на хотели да свалят критериите при подбора на кадрите, а резултатът е посредствена туристическа услуга.

Общият спад е силно открояващ се, защото намалява средния престой на един турист. Съществено е променен и икономическият му статус. Българското Черноморие вече е масов тип дестинация за бедни туристи, социално слаби, които идват с чартърите и ползват услуги " ол инклузив".

От БРТК са направили проучване какви са тенденциите за сезон 2010 г. Хората няма да се откажат да пътуват и да почиват, обаче разходите ще бъдат свити по всички направления, обясни Иван Иванов. Ще се поредпочитат близките дестинации, почивките ще бъдат по-кратки, като ще се търси евтин транспорт и ще се съкращават ежедневните разходи, смятат от БРТК.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: