Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще вдъхват нов живот на Стария кей в Поморие
Автор: Екип Burgas24.bg 13:34 / 05.11.2013Коментари (0)815
Има възможност едно от любимите места на поморийци - Старият кей да бъде изцяло реновиран с европейски средства. Община Поморие кандидатства по Местна стратегия за развитие на МИРГ "Поморие-Несебър" по мярка 2.1. "Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности" по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" на Република България, финансирана от Европейския фонд за рибарство за Програмен период 2007 - 2013 г.

Проектното предложение на община Поморие предвижда саниране, рехабилитация и реновиране на кея. След одобрение на проекта финансирането ще се осигури напълно от Европейския фонд за рибарство без задължение за дофинасиране от страна на общината, а ремонтните дейности по мостика ще приключат в рамките на една година.

Старият кей е един от символите на града. Построен още преди Втората световна война, той е бил използван като пристан за малки товарни, а по късно и за риболовни и пътнически кораби. Днес мостика е туристическа атракция за гостите на града и място със сантиментална стойност за жителите. За съжаление, въпреки нуждата от постоянна поддръжка на подобен тип съоръжения, позиционирани в морето, до сега кеят е бил оставен на пагубното въздействието на солта и влагата. Миналата година, след извършен водолазен оглед, община Поморие забрани достъпа до него заради опасни увреждания по конструкцията на кея.

От тогава общината насочи всички усилия в търсене на средства, за да вдъхне нов живот на Стария кей, който е част от историята и спомените на поморийци и който изгражда облика на града и развива потенциала му в областта на рибарството и туризма.

При ремонтирането на мостика, със специална подводна техника ще бъде изцяло подменена носещата конструкция, което ще гарантира безопасността на посетителите. Дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него, изграждащи облика му, също ще бъдат подменени. Разходката по Стария кей отново ще се превърне в истинско удоволствие и гостите ще могат да се наслаждават на красотата на Поморийския залив със стационарен бинокъл за наблюдение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: