Ротари клуб Айтос организира безплатна профилактика на рака на простатата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:05 / 02.05.2010
797
Ротари клуб Айтос организира и проведе през април безплатна профилактика на рака на простата. Кампанията в Айтос бе част от Националната кампания подета от Ротари България „Ранна диагностика на рака на простатата". В Айтос доц.д-р Панайот Куртев от Националната болница по онкология, чийто роден град е Айтос, презентира необходимостта от ранна профилактика на рака. Медицинските прегледи бяха извършени от ротарианците-доктор Парушев и доктор Муталибов.

По инициатива на Ротари България на 23 февруари 2010 година стартира Националната кампания за профилактика на рака на простатната жлеза. Кампанията преминава под наслов „Ракът на простата е лечим, ако е открит рано". През февруари в столицата известни лекари - ротарианци дадоха старт на кампанията. Датата 23 февруари е избрана неслучайно от ротарианците, защото тогава преди 105 години се поставя началото на ротарианското движение. Националната кампания има за цел да насочи общественото внимание към сериозността на заболяването, да повиши културата на профилактика и превенция, както и да популяризира значението на ранната диагностика в борбата с рака на простатата.

Заболяването е на второ място по смъртност в света. У нас ракът на простатата е на трето място сред злокачествените заболявания при мъжете. На всеки 100 000 български мъже, 42 са с рак на простатата. С оглед социалната значимост на проблема лекари ротарианци - ще извършват безплатни профилактични прегледи в много градове в страната. По време на кампанията ще бъдат изследвани около 5 000 мъже в рисковата възраст над 50 години. Очакваният ефект от кампанията е чрез ранната диагностика да се редуцира броя на мъжете, застрашени от болестта и да се предложи адекватно лечение в първите стадии на заболяването. С реализацията на този проект ще се повиши здравната култура на населението на България и ще се акцентира върху социалния аспект на заболяването смятат организаторите от Ротари.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).