Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Роми разграбват Ченгене скеле
Автор: Екип Burgas24.bg 09:42 / 15.07.2011Коментари (0)1642
© Burgas24.bg
След акция "Багер" в незаконното селище Ченгене скеле край Бургас започна масирано нашествие на ромски банди. Катуни отблизо и далеч налитат като скакалци и тарашат разрушените къщи. Те товарят на каруците дивани, маси, столове и всичко, що е оцеляло след багерите и фадромите. От срутените сгради са опоскани железата, дори тухлите и керемидите. Незаконното селище в местността Ченгене скеле вече е по-известно с ироничното име село Богатово. Така го кръстиха местни рибари заради богаташките палати, изникнали без документи и разрешителни направо върху морския бряг. Новината, че багери събарят баровски хасиенди, бързо довлече циганските катуни. Набезите са започнали преди няколко месеца. "Само чакат да се стъмни и налитат като хиени на мърша.

Чуваме ги как си подвикват, понякога се карат за плячката. И до бой се е стигало, като не могат да разделят някой счупен хладилник или печка. Ние сме се заключили и треперим, че да не хвърлят око и на нас", разказват рибарите от съседното Рибарско селище, което е на хвърлей място от село Богатово.

След залез слънце ромите изскачат като от засада, въоръжени с кирки, лопати, въжета и прожектори. Започват да ровят в купчините бетон и тухли, за да търсят оцелели мебели. Плячката е богата! Под руините на богаташките палати стоят затрупани всякакви мебели, домакински уреди и дрехи. Повечето вещи са повредени, но за циганските катуни са категория "лукс". Смачканите хладилници, перални и печки също се мятат в каруците. Те отиват директно за вторични суровини. След като опоскат обзавеждането, циганите започват да крадат тухлите и керемидите. От купчините срутени къщи се избират по-здравите и се продават на половин цена.

Материалът се купува на секундата от частници, на които фактури не им трябват. От някогашната ривиера с богаташки палати, накацали по брега, са останали купчини руини. В момента село Богатово изглежда като след бомбардировки. Сред дърветата и по пясъка може да се видят изтърбушени фотьойли или строшени маси, случайно пропуснати от ромите. В разградените вече дворове се търкалят овехтели покривки, парчета от натрошени съдове или парчета от гипсови орнаменти, доскоро украсявали фасадата на луксозна вила.

Напоследък грозните руини се превръщат и в туристическа атракция. Отпускари, минаващи оттук на път за Южното Черноморие, спират и с любопитство разглеждат купчините с тухли и бетон. Цъкат с език и се тюхкат, но видимо са доволни, че законът поне веднъж е наказал богатите. След това дружно се снимат за спомен пред срутището на брега на морето. Ексцентричната туристическа обиколка продължава с оглед на незаконните къщи, които все още са непокътнати, но ще бъдат съборени всеки момент. Собствениците им добре знаят какво ги чака, затова повечето от тях вече са започнали сами да ги събарят. Така хем ще си спестят солените глоби, хем ще запазят тухлите и керемидите, за да ги продадат. В процес на събаряне е огромна триетажна къща в чийто основи буквално се разбиват вълните.

"Тази хубавата вила е на един много известен доктор по раковите болести. 18 000 лева му поискали, за да я съборят и той човекът си нае хора да разградят всичко", обяснява 74-годишният рибар Руси Василев. Той е от местните хора, но вместо да си сложи бунгало, решил като комшиите да вдига палат. Избрал държавен парцел на десетина метра от вълните и построил триетажен дом с огромни прозорци и изглед към залива. Неговата сграда също е в списъка за събаряне и е въпрос на време кога ще пристигнат багерите. Бай Руси се кълне, че е вдигнал къщата с двете си ръце и с малко дребни пари. "Не я гледайте, че е голяма. Видът й лъже само на пръв поглед. Девет години съм я строил сам-самичък. Ходил съм да търся отпадъци, стари железа - сам съм ги мъкнал, за да я построя. Тъкмо я довърших и сега ще дойдат да я съборят. Даже не можах да й се порадвам", кахъри се Руси Василев. И той като известните си съседи признава, че не е имал право да строи. "Идваха тук всички, обещаваха, че ще ги узаконят, а то какво стана - сега багерите и след тях циганите ги разграбват", примирено казва старецът.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 70
04.09.2015 »
20.02.2015 »
16.02.2015 »
16.02.2015 »
13.02.2015 »
09.02.2015 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: