Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Реставратори започват работа по открития в Несебър дървен ковчег
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 25.09.2010Коментари (0)805
©
Реставратори започват работа по открития в Некропола на Несебър дървен ковчег. Очаква се специалистите да пристигнат във вторник. Това съобщи  директорът на музей "Старинен Несебър" Петя Кияшкина. Дървеният ковчег, който е на 23 или 24 века, беше открит в Некропола на древна Месамбрия в края на седмицата.

"След доста години работа и над 1 200 изследвани гробове Некрополът на Месамбрия продължава да ни изненадва. Бяхме достигнали до една двойна циста или каменна гробница. Новото при тях беше, че са вкопани на голяма дълбочина, над метър дълбочина. За отварянето на тези две гробни съоръжения дори се наложи да използваме кран, тъй като покривните плочи, явно непокътнати от столетията, бяха доста тежки и големи. Изненадата дойде при отварянето на втория от двата гроба, видяхме, че почти напълно запазен с леки поражения, вътре в каменната гробница е запазен през столетията дървен саркофаг. Това много ни изненада, тъй като дървото много трудно се запазва. Ние знаем, че в каменните цисти са използвани или дървени ложета, или дървени ковчези, но за първи път откриваме толкова добре запазен, почти цял дървен саркофаг", посочи Кияшкина.

Тя обясни, че веднага са били потърсени специалисти по реставрация на дърво, тъй като по думите й това е находка, която на всяка цена трябва да се запази. Кияшкина уточни, че проучванията на Некропола ще продължат най-вероятно до края на месец октомври. "Ако няма други изненади, които да удължат работата ни, сме предвидили да приключим работата ни в Некропола до края на октомври. Това е оптимистичният вариант, тъй като площта, която ни остава за проучване, не е толкова голяма, но ето изненади не са невъзможни, а те забавят понякога изследванията, така че в най-добрия случай в края на октомври ще завършим работа на този терен от Некропола", посочи Кияшкина. По отношение на финансирането на проучванията на Некропола Кияшкина посочи, че финансирането идва от бюджета на музей "Старинен Несебър".

"Тъй като теренът е общински и всъщност община Несебър има изразени инвестиционни намерения за този терен, ние вече трета година на него провеждаме спасително проучване. По закон инвеститорът на строителството финансира проучването, в случая община Несебър, но тъй като музеят е общинска структура и нашият бюджет е част от общинския бюджет, всъщност финансирането става и чрез бюджета на музей "Старинен Несебър", обясни още Петя Кияшкина.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: