Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разширяват фермата за миди край Приморско по европроект
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 21.06.2012Коментари (0)1165
© Impact Press Group
Фермата за миди край Приморско на фирма "Атлантик" е в процес на разширение. След приключването на проекта тя ще се превърне в най-голямата в страната. Това каза Ивайло Русинов, изпълнителен директор на фирмата. Той добави, че самото разширение ще продължи около година.

След това фермата ще може да изнася повече продукция навън. Самото разработване на проекта за разширение е замислено заради експортната ориентираност на плантацията за миди. Като краен резултат се очаква да се увеличи не само количеството на миди, но и да се снижи себестойността на производството. Така продукцията на фермата край Приморско ще е конкурентноспособна на пазара наред с производители от Гърция, Италия и Испания.

Първоначалният капацитет на плантацията бе около 600 тона годишно. За около два сезона добивът скочи двойно. Мидите от фермата край Приморско вече са търсени и популярни и на чуждия пазар. Продукцията от плантацията бе представена на три поредни международни изложения в Брюксел, където среща си дават производители и търговци от цял свят.

Мидите от Приморско се продават и на вътрешния пазар. Предимно в магазини, където има щандове за прясна риба. Този продукт е търсен заради високите му вкусови качества и преснотата.

Самата мидена плантация е разположена в екологичночист район близо до резерват. Водите там са с изключително добри показатели, тъй като мястото не е урбанизирано, припомни Русинов. Освен това още със старта на плантацията бе закупен специален кораб, който получи популярност като "плаващ цех". Ролята му е още докато трае уловът, на борда му да се сортират и пакетират мидите. Така те пристигат на брега в готов вид и бързо се доставят до крайния потребител. Това е от изключително значение през лятото, каза Русинов, тъй като мидите са полезна, но и опасна храна, ако не са пресни или са ловени в мръсни води.

Иначе този морски обитател се цени заради доказаното му благотворно влияние върху организма- изчиства черния дроб, богат е на цинк и действа добре на кожата през топлите месеци, като не й позволява да се дехидратира. Мидите са подходяща храна и при диети, тъй като са в пъти по-нискокалорични в сравнение с животинското месо.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: