След това фермата ще може да изнася повече продукция навън. Самото разработване на проекта за разширение е замислено заради експортната ориентираност на плантацията за миди. Като краен резултат се очаква да се увеличи не само количеството на миди, но и да се снижи себестойността на производството. Така продукцията на фермата край Приморско ще е конкурентноспособна на пазара наред с производители от Гърция, Италия и Испания.
Първоначалният капацитет на плантацията бе около 600 тона годишно. За около два сезона добивът скочи двойно. Мидите от фермата край Приморско вече са търсени и популярни и на чуждия пазар. Продукцията от плантацията бе представена на три поредни международни изложения в Брюксел, където среща си дават производители и търговци от цял свят.
Мидите от Приморско се продават и на вътрешния пазар. Предимно в магазини, където има щандове за прясна риба. Този продукт е търсен заради високите му вкусови качества и преснотата.
Самата мидена плантация е разположена в екологичночист район близо до резерват. Водите там са с изключително добри показатели, тъй като мястото не е урбанизирано, припомни Русинов. Освен това още със старта на плантацията бе закупен специален кораб, който получи популярност като "плаващ цех". Ролята му е още докато трае уловът, на борда му да се сортират и пакетират мидите. Така те пристигат на брега в готов вид и бързо се доставят до крайния потребител. Това е от изключително значение през лятото, каза Русинов, тъй като мидите са полезна, но и опасна храна, ако не са пресни или са ловени в мръсни води.
Иначе този морски обитател се цени заради доказаното му благотворно влияние върху организма- изчиства черния дроб, богат е на цинк и действа добре на кожата през топлите месеци, като не й позволява да се дехидратира. Мидите са подходяща храна и при диети, тъй като са в пъти по-нискокалорични в сравнение с животинското месо.