Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Районният съд в Несебър и общината обединяват усилия за хуманна кауза
Автор: Екип Burgas24.bg 08:58 / 12.09.2012Коментари (0)642
©
Вчера, в заседателната зала на община Несебър, се проведе дискусионна среща с представители на правоохранителните органи, прокуратура, съд, МКБППМН и психолози на тема "Участие на деца в правни процедури". Срещата бе с чисто информационен характер, като целта на модератора - Мария Берберова (съдия в районен съд Несебър), бе да запознае участниците с Международно правните стандарти за детско правосъдие. Съдия Берберова е преминала обучение в град Пазарджик, където има изграден комплекс за социални услуги за деца и техните родители. В комплекса е изграден и кризисен център за настаняване на деца жертви на престъпления, както и специализирано помещение за разпит на свидетели, правонарушители или жертви на насилие (т.нар. "Синя стая"). Синята стая се нарича така, защото първото изградено такова помещение е било в Полша, където цвета на стените е бил син. От там се приема за нарицателно всички следващи изградени специализирани помещения за разпит на деца да се наричат "Синя стая". В България има изградени пет подобни помещения в градовете Шумен, Пазарджик, София, Пловдив и Велико Търново.

Стаята се състои от две отделни помещения с два входа. В едното помещение се извършва подготовката и разпита на непълнолетния свидетел, а в другото са останалите участници в процеса, които могат да вземат участие в задаването на въпроси. Те са разделени с т.нар. венецианско огледало, което се използва и за нормални разпити. Двата отделни входа са изградени с цел да няма непосредствен контакт след края на разпита между разпитаното дете и обвиняемия (например). Помещението е оборудвано със съответната аудио-визуална техника. По този начин разпитващия има постоянна връзка с лицата, които задават въпросите и така могат да комуникират помежду си. В стаята също така има компютър, на който се води протоколът. Помещението, в което се разпитва детето е обзаведено като детска стая. Стените са с шарени тапети или изрисувани, на разположение на детето са играчки и други принадлежности, предразполагащи го към спокойствие по време на разпита. Съответно във втората стая присъстват съдия, прокурор, разследващият орган, обвиняемият и неговият защитник, протоколист и лице, отговарящо за записа от разпита. Участието на родителя е само по преценка на разследващия орган и само след като той се е съобразил със становището на експерта. Така или иначе, родителят не се допуска в стаята, където се разпитва детето.

Идеята на тези специализирани центрове е всичките процедури да се извършат на едно и също място и то еднократно. След това записът от този разпит може да бъде използван от съответните органи: съд, прокуратура, вещи лица при изготвянето на експертизата и т.н.

В България при регистриран случай на престъпление с участието на непълнолетни лица, първоначално детето се разпитва от оперативните органи при съответното РУП, след което се прехвърля към детска педагогическа стая и разследващ полицай. След разследващия полицай, идва ред на наблюдаващия прокурор, който ако реши, че е нужно внася искания за разпит на детето пред съдия. В съдебната фаза детето се разпитва отново, след което въззивните съдии от окръжно и апелативно ниво също го разпитват. Делото в последствие може да бъде върнато за разследване или за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд, с което процедурата на разпит на детето продължава. По този начин според психолози, психиката на детето ще бъде пречупена на цяло или заличена.

В наказателно процесуалният кодекс на Полша е залегнало, че когато има случаи на сексуално посегателство над дете, то трябва да бъде разпитано в специализирани помещения при това еднократно. След това записът от разпита се предоставя на съответните органи. В България вече е внесено предложение децата да се разпитват в такава стая и записът да бъде използван в по нататъшните действия от страна на разследващите органи и съда. Според оценката, всяка община желаеща да изгради такава стая на територията си, би трябвало да задели около 10 000лв, което е непосилно за много от местните управи в страната. На територията на община Несебър засега няма изградена такава стая, но в центъра за работа с деца има подходящите условия за максимално доближаване до методите за хуманен разпит на деца.

В обобщение, участниците изразиха становище, че за да бъде гарантиран най-добрият интерес на детето, трябва да се работи в три направления:

- чрез промени в законодателството, съгласно които, след разпит в т.нар. "Синя стая", детето повече да не се разпитва;
- чрез провеждането на междуинституционални срещи на основните органи: Областна дирекция Полиция, Отдел Закрила на детето, доставчик на услуги за деца, прокуратура, в срок от 48 часа при сигнал за насилие над дете;
- чрез създаване и обзавеждане на специализирани стаи за изслушване на деца, в които те, особено жертвите на сексуални посегателства, да бъдат изслушвани в близка до тяхната и щадяща психиката им среда - еднократно, тъй като повтарянето на показанията могат да доведат до задълбочаване на травмата им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: