Радиацията в залива Вромос превишава до 2 пъти фоновите стойности

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:15 / 18.08.2010
1361
В изпълнение на годишната Програма за радиационен мониторинг на Изпълнителната агенция по околна среда, междуведомствен екип от Регионална лаборатория- Бургас и РИОКОЗ- Бургас извършиха съвместни контролни дозиметрични измервания в постоянните пунктове за радиационен мониторинг /при прибоя и в контролна точка на "плажа" в района на тополовата горичка/.

Проби от тези пунктове са взети и за последващ лабораторен гама- спектрометричен анализ. Това съобщават от Изпълнителна агенция по околна среда. Получените резултати потвърждават, че радиационния гама - фон в района на залива превишава до 2 пъти характерните за черноморското крайбрежие фонови стойности. Резултатите от проведените лабораторни радиологични анализи за съдържание на естествени радионуклиди в пясъчни и водни проби ще бъдат готови в средата на месец септември 2010 г.

През последните години данни от проведените лабораторни анализи на проби от плажната ивица на залива "Вромос" показват, че масовата специфична активност на естествения радионуклид радий-226 e съизмерима или надвишава до 4 пъти нормативно установената в страната стойност от 200 Bq/kg за използване на терени без ограничения. Регистрираният по плажната ивица радиационен гама- фон достига 0.35 - 0.38 микроСиверта/час. Превишението на радиационния гама -фон в района на залива се дължи на неотстраненият напълно радиоактивно замърсен (главно с уран и разпадните му продукти) флотационен отпадък. Друга причина са изхвърлените от вътрешността на залива в отделни участъци на плажната ивица дънни утайки, обогатени с такъв материал, в резултат от динамиката на морските води.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
07.09.2010 Предстои почистване на пясъка в залива Вромос
02.09.2010 Потвърдиха - плажът "Вромос" е опасен за хората, след нови замервания
28.08.2010 Кметът на Черноморец: Прибързано затвориха плажа Вромос
21.08.2010 Заливът "Вромос" не е опасен за плажуващите, твърди кметът на Черноморец
05.08.2010 Манук Манукян: Кампанията срещу Черноморец е целенасочена
05.08.2010 Областният за радиоактивния плаж: Не мога да рискувам здравето и на един
човек
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).