Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РДНСК - Бургас узакони кражбата на мидения плаж
Автор: Екип Burgas24.bg 16:49 / 29.05.2010Коментари (2)2090
© Капитал
Може би спомняте десетките тонове бетон, които фирма "Анел 98" ЕООД изсипа миналата година на мидения плаж в местността Колокита край Созопол, до нос Христос. Целият пейзаж беше съсипан, а фирмата "анексира" държавния парцел към собствения си имот - до него не може да се стигне дори и по вода. Случаят придоби популярност и за него бяха сезирани компетентните институции - ако законът беше спазен, изградената от фирмата стена трябваше да бъде разрушена. Днес обаче "Анел 98" ЕООД е увеличил още и е затревил терена. След серия хаотични действия държавата в лицето на окръжна прокуратура Бургас е оневинила собственика и Ангел Симеонов, а РДНСК - Бургас, е узаконила бетонното съоръжение. Как е станало това?

Много просто. След като "Капитал" даде гласност на случая, Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас отива на място и е съставя протокол, като установява, че са нарушени два текста от Закона за устройство на териториите, като промените противоречат на изискванията за строителство в защитени територии. Собственикът на "Анел 98" ЕООД Ангел Симеонов приел констатацията с подписа си, като дал пояснение, че когато е закупил терена, бетонната стена в морето е била там. Снимки на местността от 2007 г. показват обаче, че стената я няма.

В протокола на РДНСК е записано, че е извършено строителство на бетонна площадка върху имот, който е изключителна държавна собственост. Месец по-късно дирекцията издава заповед незаконното съоръжение и бетонната пътека към нея да се премахнат.

Същото е становището и на регионалната инспекция за опазване на околната среда. "Всички действия са извършени в нарушение на Закона за защитените територии, съставен е акт за установяване на административно нарушение на "Анел 98" ЕООД", се казва в писмо на РИОСВ - Бургас.

В края на октомври "Анел 98" изпраща писмо до РДНСК, че е изпълнил заповедта и кани инспекторите да констатират това. "Уведомяваме ви, че сме изпълнили действията по възстановяването на терена - част от ПИ 0080 съгласно заповед №РД 1484 от 24.08.2009. Моля изпълнението на заповедта да бъде констатирано", пишат от "Анел 98". Направената проверка от Василена Войнова и Пантелей Стоилов от РДНСК обаче показва, че е премахната само незаконната пътека, но не и незаконната площадка.

Месец по-късно обаче собственикът на "Анел 98" Ангел Симеонов обжалва заповедта на РДНСК в административния съд в Бургас. Номерът на делото е 8196 от 8 декември 2009 г. В жалбата си той се оплита във взаимоизключващи се тези. Първо, не било ясно чий е имотът, защото държавата не била представила акт за собственост, после, че "Анел 98" ЕООД не е построило стената, а само е облицовала с каменни плочи с цел да се естетизира теренът, а самата стена била там отпреди закупуването на имота. Симеонов твърди, че не е посочено кой е собственик на брегозащитните съоръжения и липсват доказателства за заварени работници и плащания от страна на неговата фирма на строителите. И като капак имотът не бил на защитена територия, както твърдят компетентните органи, защото заповедта за обявяването на Колокита за защитена местност била подписана не от министъра, а от неговия заместник. Междувременно като трета страна в делото е конституирана и Окръжна прокуратура - Бургас, която извършва проверка за закононарушения от страна на "Анел 98" ЕООД по нареждане на Върховната административна прокуратура.

На своето заседание от 9 февруари тази година съдът допуска искането да бъдат изслушани по един свидетел от жалбоподателят и ответника за установяване на фактическите твърдения в спора. По искане на "Анел 98" ЕООД съдът назначава и експертиза - тя е възложена на държавната фирма "Геозащита".

Два месеца по-късно обаче Ангел Симеонов оттегля жалбата си срещу заповедта на РДНСК - Бургас, а съдът прекратява делото.

Какво се случва между февруари и април? По това време излиза експертизата.

"Имаше експертиза от "Геозащита", че по принцип стената е абсолютно необходима и задължителна на това място", каза пред "Капитал" Ангел Симеонов. От експертизата казаха, че това съоръжение, както е направено, е необходимо, за запазване на брега. По картата това е срутищен район и в началото на годината се направиха съответните експертизи. Докато обжалвах заповедта, паралелно се направи експертизата. Там е срутищен район, вълните се качват по 5 метра, защото са високи. При бури" - твърди Ангел Симеонов. Тълкуването на експертизата от собственика на "Анел 98" е едностранчиво. Експертизата на "Геозащита", подписана от инж. Ж. Йорданов и инж. Т. Чатарлиева, не е констатирала свлачищни процеси в участъка. Но изказва и становище в удобна на Ангел Симеонов посока: "При изпълнение на вертикалната планировка на комплекса са изпълнени облицовъчно подпорни каменни зидове, които гарантират вертикалното планиране на терена... В основата на бреговия склон е изпълнена скална облицовка на изветрителна зона на откоса, при което не са нарушени устойчивостта и естетиката... Изпълнените мероприятия са се вписали в околната среда и премахването им ще доведе до необходимост от изпълнение на допълнителни мерки за предотвратяването на развитието на негативни геоналични процеси." Как възстановяването на мидения плаж ще предизвика свлачище не е ясно. Но е ясно друго - експертизата обслужва изцяло и единствено "Анел 98" ЕООД. И Ангел Симеонов, и експертите наблягат на " естетиката" на терена и забравят за закона и природата.

Заключението на "Геозащита" ще се окаже много важно. Защото на него се базира решението на ДНСК да узакони изсипаните десетки тонове бетон в морето. В началото на май ДНСК обясни пред "Капитал" защо не е изпълнена заповедта и за събаряне на бетоновата площадка така: " В ДНСК са предадени становище от "Геозащита" ЕООД - Варна, и конструктивно становище, че изпълнените подпорни стени, едната от които е била съществуваща (и пак - видно от снимката, правена през 2007 г., това е лъжа - бел. авт.), представляват укрепителни съоръжения и премахването им ще изложи на риск целостта на брега... Предвид обстоятелството, че заповедта за премахване на строежа е частично изпълнена, а изпълнението й по отношение на подпорните стени ще доведе до застрашаване сигурността и безопасността на гражданите, ДНСК няма да предприеме действие по премахване на изпълнените укрепителни съоръжения", отговаря на нашите въпроси Цветелина Иванова от пресцентъра на ДНСК. Ето така незаконното строителство се е трансформирало в укрепително съоръжение. А защо ДНСК така безрезервно приема експертиза, която е инициирана от Ангел Симеонов, вместо да назначи нова - можем само да гадаем.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство (под която шапка е РДНСК) от тази седмица се изчаква да приключи съдебното производство по жалбата на Ангел Симеонов. Явно от министерството са изпуснали сюжета, защото делото е приключило преди повече от месец и половина.

И ето как се узаконява незаконно излетият бетон на брега - изсипваш цимент в морето, зариваш плажа... с пясък. След това си поръчваш експертиза, че ако събориш бетона, ще предизвикаш "негативни геоналични процеси", убеждаваш контролните органи, че експертиза е много важна, и чиновниците казват: "А-а-а-а-а, що не казахте по-рано, всичко е ОК тогава!"

Прокуратурата какво? Нищо! Прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов, който е извършил предварителната проверка и е бил конституиран като трета страна в съдебния спор, обясни пред "Капитал", че не е открил закононарушения от страна на фирма "Анел 98" ЕООД и затова е постановил отказ за образуване от досъдебно производство. Според прокурор Христов няма данни за извършено престъпление. От разговора с него си личеше, че той също е убеден, че наистина няма извършено закононарушения.

Държавните институции бетонираха арогантността на един човек, който очевидно е извършил незаконно строителство, като е изсипал тонове бетон в морето и всичко това на държавна собственост, а прокурорът Станимир Христов не открил нищо нередно в действията му. Г-н Ангел Симеонов е меценат и човек с доста политически контакти в левия спектър на политиката. Той също е и богат човек, миналата година направи опит да изкупи голяма част от тиража на "Капитал", когато публикувахме първата статия за незаконното му строителство. Освен това е убеден, че с пари всичко може да се купи. За съжаление не можем да го опровергаем.

Източник: в.Капитал









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бреговата ивица - изключителна държавна собственост, до 100 м от брега не може да се строи извън населените места..... и т.н. закона си го има и стига да искат - могат.Само че те, "можещите" нали сигурно са се уредили с апартаментчета в комплекса вече...
0
 
 
Какво има да се коментира тук? Ако няма намесени от горе- големи глави, то е ясно ,че досега това нещо -бетона- щеше да бъде съборено,а собственика-;ДЪРЖАВАТА:-щеше да си влезе във владеене на собствеността!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: