Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първият сняг изпробва нервите на кметове
Автор: Екип Burgas24.bg 08:47 / 16.12.2009Коментари (0)1230
© Burgas24.bg
Първият сняг тази зима постави на изпитание кметовете на Бургаска област, особено след като министърът на регионалното развитие обяви публично, че се моли да не вали през ноември. Макар че снегът заваля в началото на декември, изправи на нокти градоначалниците и провокира въпроси за готовността на почистващите фирми да реагират, за координацията им с общините, за парите, отделени за снегопочистване.

Най-проблемен се оказа първият сняг за община Руен, където традиционно зимната обстановка е една от най- трудните в областта и ежегодно там има откъснати в преспите села и екстремно извозвани родилки и болни хора. Новият кмет Исмаил Осман вчера реагира възмутено за работата на фирмата, която би трябвало да се грижи за проходимостта на пътищата. Общината има сключен договор с айтоската фирма „Кидекс" с управител Костадин Атанасов. „Възмутен съм от държането на управителя на фирмата тези дни, тъй като на мен ми звънят кметове на населени места да искат техника, а аз така и не можах да се свържа с него. Не си вдигаше телефона, а трябва да имам постоянна връзка с него, за да можем да реагираме навреме. Ще поканя представителите на фирмата на разговор, за да видим как ще работим в бъдеще", каза кметът Исмаил Осман. Той е категоричен, че ако поддръжката на пътищата тази зима не е на ниво и липсва елементарна комуникация, общината ще предприеме мерки за разтрогване на договора с фирмата. Кметът каза, че заделените от републиканския бюджет средства за поддръжката на общинските пътища е крайно недостатъчна, тъй като те са в размер на 58 хиляди лева.

Първият сняг в Руенско попречи на децата от четири села да отидат вчера на училище. Заради навяванията през нощта на неделя срещу понеделник по домовете си останаха учениците от селата Мрежичко и Припек, които които трябваше да бъдат извозени до средищното училище в Топчийско, школският автобус не успя да вземе и децата от Рожден и Рудина, за да ги отведе в Сини рид.

Градоначалникът на Айтос Евгени Врабчев заяви, че има заделени пари за поддръжка на пътищата през зимата. Според шефа на „Гражданска защита" в общината Рачо Рачев основният проблем е с навяванията, които правят невъзможно придвижването до почти всички съставни селища. Безпроблемно е почистването само на селата Съдиево и Пирне. Проходимостта на пътищата в Айтос трябва да се осигури от фирма „Стройстил". „За един ден бяха достъпни 16 населени места в общината, което означава, че сме се справили. При нас има трудности заради преспите. Смятам, че техниката е достатъчна, фирмата разполага с багери, фадроми, с всичко необходимо", каза Рачо Рачев.

Кошмарни бяха последните 48 часа за кмета на Карнобат Георги Димитров.

Едва по 4 часа на нощ градоначалникът успявал да дремне заради тежката зимна обстановка в общината, сподели самият той след първия сняг. 66 000 лева са отпуснати за тази година за зимно почистване, до края на годината остават 16 000 лева. "Нямам финансови задължения към снегопочистващи фирми от предшестващи периоди и по това, което съм възложил до момента. Забавяли сме плащания, но каквото съм имал, всичко ми е разплатено. Мисля, че общината е в състояние, дори и да излязат повече разходи, отколкото сме предвидили, ние да си ги поемем", коментира Димитров.

Общинските пътища се чистят за първа година от ямболската фирма "Технострой инженеринг". Фирмата е избрана с обществена поръчка. Тя е представила икономически най-изгодната оферта. В нея цената е на час, не на километър. Поела е ангажимент за бързо реагиране и наличие на собствена база. "Обществената поръчка не е била обжалвана. По-скоро ни притесняват резултатите, защото с тази фирма това беше първото ни изпитание", казва градоначалникът. "Технострой инженеринг" е наела база в града, което да гарантира бърза реакция. Разполагат с роторен снегорин, който изхвърля снега от пътя, два високопроходими трактора, машини с гребла, снегоразпръскваща машина.

Фирмата се е справила, макар и с известно закъснение, е оценката на администрацията след първия сняг. Кметът Георги Димитров уточнява:

"Аз съм човек, който винаги е недоволен, защото като падне снегът искам навсякъде да е изчистено, обаче става дума за технически възможности. Ние имаме няколко места в общината, ние си ги знаем, малко като падне сняг и духне вятър, и стават преспи, дълги по два километра". Това са участъците Житосвят-Добриново, Железник-Сан Стефано, Антимово-Смолник. Най-тежкият проблем е районът на Искра-Огнен, защото там има социален дом. В рамките на тези почивни дни пътят бе отварян 6 пъти. Трудности има и след заледяване по високите места Карнобат-Крумово Градище, Карнобат- Соколово-Хаджиите. Улиците на Карнобат се чистят от фирма "Заубермахер България" ЕАД, която извършва сметосъбирането и сметоизвозването в града.

Първият сняг не изненада община Средец. За четвъртокласните пътища обществена поръчка е спечелила бургаската фирма "Атос", която от няколко години оправдава доверието на кмета инж. Тодор Пройков. "Не е желателно в една община една фирма да се занимава с всички пътища. Винаги селата остават накрая и понякога по цяла седмица хората не могат да излязат. Затова при нас две фирми чистят, едната отговаря за републиканската пътна мрежа, другата за четвъртокласните пътища. Това е правилното решение, аз съм пътищар по професия", коментира кметът на община Средец инж. Тодор Пройков. 67 000 лв. за зимния сезон чакат от държавния бюджет за поддръжка на пътищата си. Една част от тях ще бъдат преведени през 2010 г. "Парите са доста по-малко, отколкото отиват по републиканската пътна мрежа, но с тях трябва да се справим", категоричен е Пройков. Релефът на общината не предполага драматични ситуации, около Голямо Буково, Факия и преди село Белеврен се знае, че може да има проблеми, затова там е разпоредено материалите за почистването да се доставят предварително.

„Това не е сняг за нас", с усмивка коментира метеорологичната промяна шефът на дирекция БКС към община Малко Търново инж. Патронов. БКС ще отговаря тази зима за четвъртокласната пътна мрежа в планинската община и е подизпълнител на „Странджа строй", която е спечелила обществената поръчка за зимно почистване.
Зимното поддържане на републиканските пътища в областта ще се извършва от досегашните изпълнители. Това са фирмите „Бургаспътстрой" ЕАД за РПС -Айтос, което включва общините Айтос, Руен и част от Камено, за РПС- Бургас, което включва общините Бургас, Созопол, Приморско и част от Камено, за РПС-Поморие, включващо общините Несебър и Поморие, за РПС - Средец - община Средец и АМ „Тракия" и обходен път Карнобат. Пътно поддържане „Интерком роуд" - Бургас ще извършва зимното поддържане на РПС - Малко Търново, което попада на територията на общините Малко Търново и Царево. „Пътстрой Карнобат" ЕООД извършва зимното поддържане на РПС - Карнобат, където попадат Карнобат и Сунгурларе.

Източник: в. "Черноморски фар"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: