Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проучват интегрираното обучение в Община Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 13:37 / 11.11.2010Коментари (0)923
© Burgas24.bg
През тази седмица община Несебър се включи като партньор в проучване на процеса на интегрираното обучение и неговия ефект върху децата и учениците със специални образователни потребности и техните семейства. Интегрираното обучение е форма на обучение на деца със специални образователни потребности (СОП), при която всяко от тях се обучава в масово училище, но по план, съобразен с индивидуалните му възможности. В България интегрираното обучение е прието официално през 2003 г. То обхваща следните категории деца :
• с интелектуална недостатъчност;
• със зрителни увреждания;
• със слухови увреждания;
• с хронични заболявания;
• с езиково-говорни нарушения.

Приема се, че тези категории деца са със специални образователни потребности поради наличието на определени дефицити в различни сфери - познавателна, моторна, сензорна.
Главната цел на интегрираното обучение е да постигне вграждане на децата със СОП в средата на техните връстници, а впоследствие - в обществото като цяло. Затова учебните часове се провеждат заедно с класа, който посещава съответното дете. В зависимост от дефицита, с него провеждат индивидуални занимания различни специалисти - специални педагози. Важна особеност на интегрираното обучение е, че е насочено към индивидуалните възможности и интереси на децата със СОП. От тях не се изисква покриване на стандартите на обучение за съответния клас - дори и да не са усвоили минимума от знания според държавните образователни изисквания, те преминават в по-горен клас.

Настоящото проучване се провежда от Министерството на образованието, младежта и науката и Държавната агенция за закрила на детето в изпълнение на дейностите, заложени в Националната програма за закрила на детето - 2010 г. и Националната програма за гарантиране правата на децата с увреждания /2010 - 2013 г./. Целта на проучването, което се провежда в девет области на страната, е да се определят тенденциите и постиженията в процеса на интеграция на децата със специални образователни потребности, както и проблемите с цел предприемането на мерки за тяхното решаване. В община Несебър експертната група посети пет училища и три детски градини, включени в представителната извадка на проучването - ПГТ "Иван Вазов", СОУ "Любен Каравелов", ОУ "Г. С. Раковски" - с. Оризаре, ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - с. Равда, ОУ "Св. Иван Рилски" - с. Кошарица, ЦДГ - с. Кошарица, ОДЗ "Яна Лъскова" и ОДЗ "Калина Малина" - град Несебър. В детските и учебни заведения експертната група се срещна и разговаря с директори, учители, ресурсни учители, деца и ученици със специални образователни потребности и родители. В хода на конструктивния диалог стана ясно, че интегрираното обучение в община Несебър е организирано в съответствие с държавната политика и нормативната база. Същевременно представителите на институциите, провеждащи проучването се убедиха, че общинското ръководство и ръководствата на детските и учебни заведения осигуряват възможности за непрекъснато усъвършенстване на условията, при които се провежда интегрираното обучение - изграждане на достъпна архитектурна среда, подпомагане на родителите при включването на децата в програма за ресурсно подпомагане, създаване на ресурсни кабинети, включване на ресурсните учители в заседанията на Педагогическите съвети, привличане на учениците със специални образователни потребности в различни форми на извънкласна дейност. Според мненията на родители и педагози в община Несебър процесът на интегриране на децата и учениците със специални образователни потребности се реализира успешно. Екипът, осъществяващ проучването в Бургаска област си тръгна от община Несебър с положителни впечатления от състоянието на интегрираното обучение, с високо признание за подкрепата, която община Несебър оказва на образователните институции и с огромна благодарност за оказаното съдействие от страна на общинското ръководство за провеждане на проучването на територията на общината.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: