Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата в Царево също се захваща с местен "съдийски квартал"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:05 / 10.06.2010Коментари (0)4005
© Burgas24.bg
"Съдийският квартал" в Приморско, който вече месеци наред е повод за публични скандали, разклати и прокуратурата в Царево. Вчера стана ясно, че главният прокурор Борис Велчев ще трябва да посочи заместник на избрания миналата седмица и.д. ръководител на Районната прокуратура в Царево Катя Евтимова. Освен това до понеделник Велчев ще трябва да внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) за увеличаване на щата на прокуратурата.

Това реши ВСС на заседанието си вчера, а магистратите ще гласуват предложенията на Велчев през следващата седмица. Евтимова беше избрана единодушно от съвета миналия четвъртък по предложение на Велчев, като и тогава беше известно, че тя е проверявана заради прекратяване на разследване за раздадените права на строеж на "бедни" магистратски роднини в Приморско. Велчев заяви , че поема цялата отговорност за "създалата се ситуация".
В Районната прокуратура в Царево освен Евтимова работят още двама души - една жена прокурор, която категорично е отказала да заеме поста. На заседанието вчера стана известно, че тя е работила като юрисконсулт на предишния кмет на Приморско. Досегашният председател е с изтекли два мандата и няма право да заема отново този пост.
ВСС е получил писмо от Евтимова, в което тя е изложила своите съображения по случая. Председателят на етичната комисия Цони Цонев представи пред магистратите резултатите от проверката на инспектората към Върховната касационна прокуратура, според които Евтимова е действала законосъобразно и няма нарушения при действията й.
Проверката е от октомври 2009 година, когато излезе докладът на тричленната комисия от общински съветници в Приморско, които месеци наред преди това бяха натоварени със задачата да ровят как се е упрвлявало общинско имущество. Освен че списъкът беше огласен на сесия, той беше изпратен до прокуратурата, ДАНС и други институции, както "Черноморски фар" още тогава писа. Оказва се, че по това време Катя Евтимова възлага на МВР да направи проверка, която приключва през февруари.

Само в две от молбите декларации са били открити неверни данни, които Евтимова изпраща на окръжната прокуратура в Бургас, обясни Цонев.

През май започва нова проверка в Приморско, когато се появяват нови документи, неизвестни дотогава. Бил е открит регистър, в който са се вписали всички молби-декларации за отстъпване право на строеж. Той е бил воден от януари до 25 март 2004 г., като става ясно, че на 26 март 2004 г. е бил назначен човек, който да води регистъра. "Това значи, че той не е можел реално да поддържа списъка", обясни Цонев. Тогава Евтимова преценява, че в новите материали има данни за престъпления и образува ново досъдебно производство.

Етичната комисия към ВСС е разпитала и сегашния кмет на община Приморско Лиляна Димова, която е заявила, че е имало скрити документи за преотстъпването право на строеж.

"Документите започват да се появяват, след като се разбира, че прокуратурата пипа сериозно по този случай и след като бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов беше уволнен дисциплинарно в края на май" по случая с "бедните роднини", заяви Цонев и уточни, че Иванов е упражнявал натиск по казуса. Заради това прокуратурата ще бъде сезирана, като шефът на етичната комисия не поиска да посочи повече подробности, защото имало "негласно споразумение върху човека, на който е оказван натиск".

"Не е важно дали Евтимова ще остане районен прокурор, важното е името й да бъде изчистено. Аз лично съм си патил от такива неща. Бил съм герой на публикации, в които се хвърля помийка върху мен", заяви още Цонев.

Същевременно в Приморско изтече поставеният неофициално от кмета Лиляна Димова, срок до който беше дадена възможност на някои от уличените "бедни" магистрати да потърси връзка с администрацията за решаване на проблема. Очаква се общината да заведе съдебни дела за обявяване на договорите, с които съдиите са получили отстъпените си права на строеж като социалнослаби за нищожни. До момента контакт с влалстта в Приморско са потърсили адвокат на Елка Икономова, майка на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов. По документи Икономова е собственичка на огромен хотел, намиращ се на атрактивната улица "Ропотамо". Масивната тузарска сграда е построена на нейния парцел и на този, собственост на Ваня Генкова, която пък е щерка на Панайот Генков, също от ВАС. Генкова е изпратила факс в общината с готовност да си купи правото на строеж на пазарни цени, за същото се обадила и Анна Пенгезова, дъщеря на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Същевременно тече усилена кореспонденция между Общинския съвет в Приморско и скандалноизвестния младши съдия от благоевградския апелативен съд Деница Урумова, която е дъщеря на Николай Урумов от ВАС и вече седмици разиграва местния парламент. Друг включен в списъка с бедните "магистрати" и с отстъпено право на строеж на Боруна е Тодор Цветанов, за когото никой в общината не знае нищо. Цветанов води дело срещу администрацията в Приморско, защото му отказали услуга до приключване на проверката за крайморските имоти. Дори прокуратурата обаче не може да се добере до информация кой е Цветанов.

Скандалите около отстъпените права за строеж, които взривиха Черноморието, станаха обаче повод и за разчистване на сметки и вадене на стари факти. Идентично със "Съдийския квартал" в Приморско е и положението на "квартала на бедните", превърнат в "квартала на богатите" в Несебър - Черно море и където с имоти чрез отстъпени права на строеж са се сдобили депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, омбудсманът Гиньо Ганев, главният архитект на Несебър Валентин Димов.

Още на 26 януари 2009 "Черноморски фар" публикува фактите около имота на Бойчев, а проблемът беше повдигнат от неговите опоненти месеци преди парламентарните избори и стана повод за люти словесни предизборни престрелки.

Бойчев беше атакуван тогава, че се е сдобил с право на строеж в новия квартал "Черно море" в Несебър като крайно нуждаещ се, въпреки че бил заможен и участва в различни фирми, което показва липса на морал в политиката.

"През 1987 г. съм картотекиран като нуждаещ се в Община Несебър. Тогава бях на 22 години и живеех в дома на родителите си, където и досега продължавам да живея. По този начин са картотекирани повечето жители на Несебър. Тогава не съм и помислял, че един ден ще се занимавам с политика.", се казва в позиция на Бойчев до медиите. Според него през 1995 г. му е дадено правото на строеж, една трета от парцел от 436 кв. М, или 144 кв. м, като е заплатил 15 840 лв. По силата на този договор е платил и 7 200 лв., за да бъде изградена инфраструктура. "През 2003 г., по време на кметуването на Николай Трифонов, комуникациите бяха изградени и бяха завишени показателите за застрояване. Тогава община Несебър ме задължи да сключа анекс към договора, с който квадратите ми бяха намалени от 144 на 119. Така бяхме ощетени всички жители на Несебър, на които бе дадено право на строеж. Целта беше външни хора с протекции да получат парцели край морето. Направих планове за строеж и искам да построя дом за децата си. Смятам, че всеки мъж, който счита себе си за глава на семейство, е длъжен да построи поне една къща в живота си", отговори тогава Бойчев. Сега той подозира, че зад новата атака срещу него стоят представители на бившето ръководство на "Слънчев бряг" АД, тъй като темата беше подета отново от сайт, близък на Младен Мутафчийски.

Архитект Димов, който от 19 години е на длъжност в общината, категорично отказва да е нарушил закона. По думите му, след като работи в Несебър, а живее в Поморие, законът му дава право да поиска общинско жилище.Това той прави през 2002 година. Заплаща по действащите цени -близо по 12 лева на квадратен метър. До момента обаче петното му стои незастроено. Преди две години доплаща отново заради корекция в квадратурата. Заради това доплаща близо 39 хиляди и 500 лева. Димов твърди: "Не съм кандидатствал за правото на строеж като социално слаб, а като глава на семейство с три деца ,чието семейство има жилищни нужди."

Скандалът в Несебър бързо набра скорост след този в Приморско, а от други две крайморски общини - Царево и Созопол, сами оповестиха отстъпените права на строеж, които са издавали.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 42
05.03.2012 »
01.12.2011 »
12.09.2011 »
03.05.2011 »
02.05.2011 »
30.03.2011 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигранти и бежанци
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: