Прокуратурата иска разваляне на споразумението с Митьо Очите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:09 / 16.07.2010
2099
След като през април се споразумя за втори път с несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите, сега прокуратурата иска от Върховния касационен съд да развали договорката й.

През април Желязков получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари. Две години по-рано пак след споразумение с прокуратурата той получи присъда от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. При втората му сделка с правосъдието Бургаският окръжен съд постанови, както е по закон, че Митьо Очите ще излежи по-дългата от двете присъди - 4 години и 10 месеца.

Два месеца по-късно обаче от прокуратурата са се сетили, че законът позволява на съда при определяне на общото наказание за няколко престъпления да увеличи най-тежката присъда с една втора. Това означава, че Митьо Очите можеше да остане в затвора за 7 години и 3 месеца.

Главният прокурор Борис Велчев е изложил този аргумент до Върховния касационен съд с молба споразумението да бъде отменено. Мотивите му са, че наказанието от 4 години и 10 месеца затвор е "явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец".

Скоро след оспорваната сега от прокуратурата сделка с Митьо Очите Велчев изрази принципната си позиция за споразуменията: "Споразумението е начин да решим делата бързо, ефективно и окончателно, спестявайки твърде много усилия, време и средства на държавата".

В отговор на въпрос дали споразуменията гарантират справедливост, тъй като при тях наказанията са по-леки, той заяви: "Тези актове се одобряват от съда, а не се подписват самоволно от прокуратурата, той преценява тяхната законност и съответствие с морала."

По закон споразумението се подписва между прокурора и обвиняемия, а след това се одобрява от съда. Съдът може да предлага промени в договорката, но не може да ги налага.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (0)

Още по темата (78):
30.03.2024 Делото срещу Митьо Очите потъна вдън земя
26.05.2023 Решено: Митьо Очите излиза на свобода!
11.04.2023 Пуснаха Митьо Очите срещу гаранция от 20 000 лева
11.04.2023 Пети фалстарт за Митьо Очите 
28.10.2022 Оставиха Митьо Очите под "домашен арест"
12.09.2022 Митьо Очите поиска да го пуснат за лечние
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).