Проблемът със заглушаването на ефира от турски радиа може да остане и догодина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:30 / 16.11.2010
895
Изключително сериозен си остава проблемът със заглушаването на българските радиостанции от турските. Това заяви Никола Колев, зам.-председател на Комисията за регулиране на съобщенията по време на семинар във Варна. Той коментира, че това е проблем от международно ниво, като подчерта, че вече са били водени разговори и с турската страна, но на практика няма категорично разрешаване на ситуация. "Не знам, явно това е политика на турската държава, но какво да направим ние", попита риторично Колев. Той подчерта, че няма как България да "отвърне на удара" защото тук се спазват точно определени норми наложени от ЕС. Освен, че проблема се наблюдава при радиостанциите същото се случва и с телевизиите.

По отношение на цифровизацията на телевизиите Колев коментира, че това е много тежък въпрос, тъй като голяма част от операторите не разполагат с необходимите средства за да преминат на такъв режим. Той припомни, че страните членки на ЕС трябва да са освободили аналоговите честоти до януари 2012 година.

По-голям е проблемът при мобилните оператори. Зам.-председателят на комисията коментира, че там пък в последните месеци има огромни проблеми, заради преносимостта на номерата. Той посочи, че в КРС има подадени много молби именно заради такъв вид неуредици с мобилните оператори. Има наложени и много глоби, някои от които са достигнали 20 000 лева, но по мнение на специалиста операторите продължават по същия начин.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
21.09.2010 Турция щяла да намали мощността на радиостанциите си
12.08.2010 Мерят силата на турските радиостанции около Несебър
11.08.2010 КРС е препоръчала повишаване на мощностите на радиата в пограничните райони
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).