Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
През последните години община Несебър била осигурила над 100 допълнителни работни места
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 13.03.2013Коментари (0)705
В условията на нарастваща безработица община Несебър активно търси възможности и решения за осигуряване на субсидирана заетост за лицата в уязвимо социално положение. Посоките, в които са насочени усилията й са към разкриване на работни места за някои специфични категории от безработни лица, които срещат най-големи трудности за реализация на пазара на труда:

- нискоквалифицирани безработни лица.
- лица над 50 г.
- членове на семейства, в които се полагат грижи за лица с различни видове трайни увреждания.
В тази връзка община Несебър с подкрепата на своите структури кандидатства и спечели следните действащи и в момента проекти, осигуряващи дейности по горепосочените приоритети:

I. Община Несебър в качеството си на бенефициент и кметство гр. Обзор в ролята си на изпълнител сключиха договор с Агенцията по заетостта по ОПРЧР по проект "Нов избор - развитие и реализация".

Проектът е насочен към безработни лица във възрастови групи до 29 г. и над 50 г., като целта му включва обучение и преквалификация на лицата от целевите групи и последващото им назначаване на работа за 12 месеца за извършване на комунално-битови и ремонтно-възстановителни дейности в района на кметство гр. Обзор. Обучени бяха 26 лица за позициите - работник озеленяване, работник полагане пътни настилки, работник ВиК. Сключени бяха трудови договори с 22 лица от завършилите курса. Предвижда се проекта за временна заетост да приключи по фази - в началото на м. Април 2013 г. и началото на м. Юни 2013 г. Положителния ефект от проекта се изразява в намаляване на безработицата и осигуряване на заетост и интеграция към новите условия и изисквания за трудова заетост на този тип целеви групи.

II. През месец Февруари 2013 г. между община Несебър и Агенцията по заетостта се сключи втори договор за субсидирана заетост по нова схема BG051PO001-1.1.11 по ОПРЧР. Целта на проекта е осигуряване на работни места за срок от 9 месеца преимуществено на лица от уязвимите групи на пазара на труда. Такива са безработните лица, регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" над 12 месеца; безработни с ниска професионална квалификация и недостиг на умения; безработни с ниско образование и безработни от етническите малцинства. Осигурените работни места са общо за 50 безработни лица от горепосочените категории, съответно в гр. Обзор и с. Оризаре за позициите - общ работник поддръжка сгради, озеленител, охранител, деловодител и др. През първия етап на стартиралия през м. Февруари проект бяха назначени 30 от тях. Останалите 20 лица ще бъдат наети на работа до края на м. Март 2013 г.

III. В проект "Подкрепа за достоен живот" по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-5.2.09 "Алтернативи", община Несебър е партньор на Агенцията за социално подпомагане.

Проектът се осъществява и през настоящата година, чрез предоставянето на социалната услуга личен асистент за лица с различни видове трайни увреждания, в това число и деца, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация или невъзможност сами да организират социалния си живот. Проекта има двустранен положителен ефект - от една страна предоставяне на социалната услуга и от друга осигуряване на обучение и заетост на 8 лица.

Продължителността на субсидираните дейности, които първоначално бяха предвидени да се реализират за дванадесет месеца бе удължавана три пъти - първоначално до м. Октомври 2012 г., а след това и до м. Март 2013 г., като към момента за период на окончателно приключване на проекта е определен м. Юни 2013 г.

IV. В края на миналата година беше подписан Договор между община Несебър и Агенция социално подпомагане по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-5.1.04 "Помощ в дома".

Спечеления Проект е на стойност 151 370,87 лв., като се предвижда да бъде създадено Звено за услуги в домашна среда към ДС Патронаж Несебър.

Проектът ще позволи лицата с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване да получат подкрепа и съдействие за социално включване и извършване на комунално-битови дейности чрез почасово предоставяне на услуги в домашна среда. Общия брой на лицата от целевата група, ще е 35.

В проекта ще бъдат наети безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия, като броя на персонала за предоставяне на услугите в домашна среда ще бъде 20 лица, от които:


- за оказване на подкрепа и съдействие за социално включване на потребителите - 3.
- за извършване на дейности за лична помощ - 12.
- за извършване на комунално-битови дейности - 5.

Почасовото обслужване ще даде възможност наетия персонал по проекта да работи на база гъвкав механизъм за предоставяне на социални услуги съобразно индивидуалните нужди на потребителите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: