Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Празници в Бродилово за стогодишнината на църква
Автор: Екип Burgas24.bg 11:43 / 28.07.2011Коментари (0)474
© Burgas24.bg
На 6 август жителите на село Бродилово ще честват 100 години от построяването и освещаването на църквата "Св. Пантелеймон", предаде репортер на Burgas24.bg. Местните хора ще приготвят курбан за случая, а сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи тържествена света литургия.

Поради разрушаването на църквата в Бродилово тя не е действаща от 25 години. Иконите от иконостаса и старата иконна сбирка в резултат на предприетите тогава от общината мерки се преместват и съхраняват в зала и хранилище на местното читалище и се предават с описи от кмет на кмет при смяна на местната власт. Преди години е правена реставрация на част от иконите, но поради неподходящите условия в залата на читалището се наложи нова реставрация.

Сега със средства на държавата, общината и малка помощ от църковното настоятелство в храма е извършен основен ремонт, направена е консервация и реставрация на иконостаса и на още 40 икони, в това число и на всички икони от царския ред, които владиката ще освети на празника.

Сигнална записка на младия нестинар Костадин Михайлов до Общински съвет -Царево за съмнения в злоупотреба с икони на църквата и други движими културни ценности след реставрацията им предизвика известно напрежение в странджанското село. Последваха ред устни сигнали.

За да опази културно-историческото наследство на църквата, кметът Петко Арнаудов вече предприе спешни мерки. Той назначи независима експертна комисия, /на основание чл. 17 от Закона за културното наследство/, която да заснеме и опише културните ценности. На 21 юли назначената комисия направи инвентаризация и пълен опис на иконите и останалите ценности, съхранявани в читалището и църквата, като засне частично и ситуацията в хранилището. В констативния протокол комисията записа, че са реставрирани 60 икони, 20 от които / датирани от края на ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век / са с изключителна историческа и художествена стойност. По мнението на специалистите съхраняваните досега в читалището икони от апостолски ред, царски двери, фриз със змейове, 4 икони от царския ред и църковна утвар притежават изключителна историческа и художествена стойност. Те също са от друга църква. Предписанията на комисията са за експертна оценка и особен режим на опазване. С нейно решение иконите са предадени на съхранение в РУП -Царево.

Църквата в Бродилово е паметник на културата с местно значение. В богатата й колекция от стари икони някои са с много висока художествена стойност. Сред тях е и оригиналната италианска икона "Възнесение господно", в която експертите откриват барокови, предренесансови елементи, които намират за странни не само за района на Странджа, но и изобщо за православните икони. Предположенията са, че иконата е от ХVІІ век.

Със своето стилово и тематично разнообразие бродиловските икони и утвар, надхвърлят класификацията "паметници на културата с местно значение" и подлежат на задължителна експертна оценка. Някои от тях са буквално шедьоври и могат да красят и най-престижните музейни колекции. 80 икони са запечатани. Предварителният им оглед показа, че и сред тях има ценни образци. Констатацията на експертната комисия е, че всички те се съхраняват при неподходящи условия и са в изключително лошо състояние и само по чудо са оцелели досега. Ето защо, ако не се предприемат спешни мерки за тяхното правилно съхранение, консервация и реставрация, те ще бъдат безвъзвратно загубени не само за бродиловци, но и за общината и държавата. "След злополучния опит, който имаме с ограбването на автентичните 12 икони от апостолския ред в с. Бродилово през 80-те години , а по- късно и тези от с. Българи /след тяхната реставрация/, зачестилите набези на иманяри и крадци, разбитите три тракийски могили от ІІІ в. пр. Хр. в с. Бродилово, сме принудени да предприемем спешни мерки и за тяхното съхраняване и опазване", обяснява случая с иконите Арнаудов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: