Правят възстановка на битката при с. Русокастро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:14 / 21.07.2012
765
Възстановка на битката при с.Русокастро от 1332 година ще бъде направена днес от 18 ч. На 18 юли се навършват 680 г. от битката при с.Русокастро, община Камено. На тази дата през 1332 г. се е състояла една от последните велики исторически битки на Средновековна България - сражението между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник III Палеолог. Български и византийски войници ще се бият с мечове, саби, лъкове и боздугани край древната крепост Русокастрон в община Камено.

Според историците това е била последната бляскава победа на българската войска над Византия в рамките на Второто българско царство. С пресъздаването на битката са ангажирани членове на школата "Багатур". Според ръководителя им Горан Гънчев бойците ще бъдат въоръжени с автентични оръжия и бойни снаряжения от съответната епоха, т.е мечовете, сабите, щитовете, шлемовете и ризниците ще бъдат истински. Хореографията на самата битка вече е изработена и репетирана няколко пъти.

От "Багатур" ще проведат и демонстрации на бойни умения и техники, присъщи за българската армия от тези времена. Зрителите ще могат да видят стрелба с лък по време на езда на кон, съпоставяне на византийски меч и българска сабя и мн. др. Паметта на загиналите български войни в битката при Русокастро ще бъде почетена със заупокойна молитва, която ще отслужи сливенският митрополит Йоаникий.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).