Правят копие на Синеморското златно съкровище за музея в Царево?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:05 / 19.08.2013
3805
Министърът на културата д-р Петър Стоянович посети Общински исторически музей - Царево по време на неофициално посещение в морския град. Той се срещна с кмета на общината инж. Георги Лапчев, с кмета на Ахтопол инж. Атанас Желязков и директора на музея Яна Кирязова.

Министър Стоянович разгледа и трите нива на общинския музей и остана впечатлен от експонатите в него. На първия етаж са подредени Сребърното монетно съкровище - 199 тетрадрахми, намерено от екипа на Даниела Агре в с. Синеморец и археология от предишни разкопки в района на община Царево, както и находки по проект "Виа Понтика" 2012 г. от Царево, Ахтопол и Синеморец.

На втория етаж се намира изложбата на най-голямата частна колекция от пафти и накити в България, която може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на летния сезон. Събирани в продължение на десетилетия, експонатите отразяват традициите в различни периоди от българската история, като неизменно се отличават с изключителна изработка и ювелирно майсторство.

На третият последен етаж на музея художниците Стефан Чурчулиев и Георги Маринов представят съвместна изложба живопис. Авторите се представят общо с двадесет платна, но в различни стилове.

Министърът на културата пое ангажимент да съдейства за изработката на копие на Синеморското златно съкровище, което да бъде изложено в музея. Заедно с морските кметове обсъдиха и темата за археологията на територията на общината, и за това как тя не бива да бъде пренебрегвана.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).