Пострадал розов пеликан, намерен на "Солниците", може отново да полети

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:59 / 05.10.2011
357
Младият розов пеликан, който е бил намерен в безпомощно състояние на Бургаския плаж "Солниците", и транспортиран в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, има шанс отново да полети. Птицата е открита пред новостроящ се хотел от Десислава Дамянова, която веднага подала сигнал на зеления телефон на РИОСВ-Бургас.

След прегледа е станало ясно, че пеликанчето, кръстено от хората, които са го намерили - Филип, е с много голяма и дълбока порезна рана до основата на дясното крило. Самото крило не е счупено, но птицата е загубила много кръв, тъй като е нарушена целостта и на голям кръвоносен съд, и има подкожен емфизем (през раната е навлязъл въздух в тялото). Самата рана била много дълга, над 20 см с абсолютно правилни ръбове. Причинителят на раната няма как да бъде посочен на сто процента, но най-вероятно става въпрос или за близък контакт с перка от ветрогенератор или за нараняване, получено при прелитане на младия и неопитен пеликан над стърчащи режещи предмети. С такива изобилстват строежите по Черноморието и съоръженията в промишлените зони и пристанищата на крайморските ни градове, коментират от Зелени Балкани

Раната е била зашита от специалист и сега Филип има назначени лекарства, с които природолюбителите се надяват да овладеят тежкото му състояние. Много е вероятно дори да може да лети отново.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).