Поморие е домакин на 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:27 / 15.05.2013
384
Тази година България е домакин на 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация. Страната ни за пръв път е домакин на този мащабен форум. В него ще се обсъждат възможностите и тенденциите на спа и балнео-туризма.

С приемането на специализирана наредба към Закона за туризма, регламентираща СПА услугите в българските хотели, ще се увеличи конкурентоспособността в отрасъла". Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов в Поморие, градът домакин на събитието.

Потенциалът и ресурсите, с които разполага балнео и СПА туризмът, дават основание България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, допълни Маринов.

С Наредбата трябва да се определят основните изисквания към хотелите, които предлагат СПА и балнео услуги. По думите на Иво Маринов - зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма: "Това което трябва да се направи е де бъдат сертифицирани хотелите и центровете, които предлагат балнео- и СПА-услуги, от гледна точка обзавеждане, оборудване и персонал, неговата квалификация, за да могат да се предлагат качествени услуги."

Наредбата трябва да бъде готова до края на септември тази година, след което трябва да бъде приета от Министерски съвет, за да започне реално самото сертифициране. Българската наредба е съставена на база Европейските норми. Вече има 5 хотела в България, които са сертифицирани по стандартите на Европейската спа-асоциация. Толкова между другото има и в Чехия.

С това, че Поморие е домакин на 18-ия конгрес на Европейската СПА асоциация, Европа признава възможностите на България за водеща дестинация в този вид туризъм. Пред последните години в балнеотуризма у нас са инвестирани милиарди левове.

В момента баленео-туризма има 4,5% от общия туристически продукт у нас, а целта в следващите няколко години е да стигне 10 % от общите туристически услуги предлагани у нас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).