Показват подаръците на Тато в Созопол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:07 / 08.07.2009
615
Подаръците, които Тодор Живков е получавал от своите височайши гости, когато е бил държавен глава на страната ни ще бъдат показани за първи път в Созопол. Поводът е празникът на града 17-ти юли, когато созополчани отдават почит на своята закрилница света Марина.

Жителите и гостите на града ще видят мини яхта, изработена от масивно сребро и подарена на Тато от емира на Катар, макет на известния в цял свят дворец Тадж Махал, подарен от Индира Ганди, камилско седло - подарък от Муамар Кадафи и други. Ценните предмети са част от постоянната експозиция на музея в родния град на бившия първи - Правец. За първи път експонатите ще бъдат показани извън Правец и столицата, където са гостували.

Освен изложбата с уникалните подаръци, ще бъде подредена и втора - с картини от личната колекция на Тодор Живков. Платната показват различни етапи от развитието на африканското, сибирското, европейското изкуство. Картините ще бъдат подредени в художествената галерия в Стария Созопол. Патрон на двете изложби е кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Покани за откриването на експозицията с ценните дарове са изпратени до Иван Славков и до внуците на Тодор Живков - Евгения Живкова и Тодор Славков. Все още обаче не е ясно кой от известната фамилия на бившия първи ще гостува в Созопол другия петък.

Ден преди това в музея в Созопол ще бъде открита друга изложба "Ретроспекция на археологическите проучвания Аполония-Созопол". В експозицията ще бъдат показани ценните находки, които са били открити при разкопките и проучванията в древния Созопол, както и в Некропола на Аполония.

Любителите на историята и археологията ще могат да видят първите намерени експонати при проучванията на района, както и последните находки, на които са се натъкнали археолозите. "В изложбата ще бъдат включени и предмети, открити при разкопките на праисторическото селище на Черноморец", каза директорът на музея в Созопол Димитър Недев.

В ретроспективната изложба ще бъдат показани реставрирани предмети, архитектурни детайли, пинакси от 5-ти век, находки от късноантичния Некропол. Сред находките са и художествени вази, флейта и други.

Това лято проучване на Некропола на Аполония не е правено. Разкопките до миналата година се ръководеха от Кръстина Панайотова, която в продължение на 20 години проучва Некропола. В последните години разкопките там са спасителни. Повечето от терените, в чиято територия попада Некропола са частна собственост.

Хората, които са си получили имотите или са ги купили трябва да пуснат първо археолозите, за да проучат района и след това да строят. Това лято обаче има подадена само една заявка за такива разкопки на Некропола.

В момента Кръстина Панайотова и екипът проучват остров Свети Кирик. От близо два месеца те копаят територията пред сградата на бившето Военно училище, което се е намирало на острова. Разкопките се очертава да продължат там още няколко месеца.
До този момент там са открити златна обица от 23- каратово злато, кръгла на вид, две сребърни халки с по три топчета всяка.

Това са първите такива находки на острова. Досега археолозите успяха да проучат три сгради датирани от предримската, римската епоха и късната античност. Те разкопаха и базилика, за която се предполага, че е била в основата на изграждането на средновековен манастир.

Прешлен за вретено от предримската епоха е сред най-новите находки, които са извадени на бял свят от археолозите, които проучват острова. Прешленът е рисуван и представлява интерес, защото носи информация за бита на местното население от онова време.

При проучването е била намерена и мраморна плоча на тракийски конник. Надписът на нея за жалост не се е запазил целия. По първоначалните данни информацията от плочата дава сведения за водила се война.

Източник: в. "Морски Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).