Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Погват бизнеса по морето за трудови договори
Автор: Екип Burgas24.bg 09:42 / 19.06.2009Коментари (0)464
С настъпването на летния сезон над 220 искания за получаване на разрешение за работа на непълнолетни вече са постъпили в Областната инспекция по труда /ОИТ/. Много хотелиери, ресторантьори, търговци предпочитат да наемат ненавършилите 18 години момичета и момчета от елитни езикови гимназии.
За по-малко от седмица са постъпили над 110 искания от работодатели. Директорът на ОИТ Павлин Васков коментира, че техният брой ще расте с приключването на учебната година в края на месеца.

Важно е да се знае, че освен задължителното искане за разрешителното за работа, работодателят трябва да изготви и длъжностната характеристика, да представи резултатите от оценката на професионалния риск, на който може да бъде изложен непълнолетният.
В повечето случаи младите се насочват към професии като консултант продавачи, сервитьори на блок маси или администратори.

Родителите на непълнолетните също са задължени да дадат своето писмено съгласие за сключването на трудовия договор на децата от 14 до 15 години, както и писмена декларация, че са уведомени за евентуалните рискове в работата.

През следващите три месеца трудовите инспектори ще погнат именно представителите на туризма и търговията по морето. Те ще проверяват магазините, хотелите, ресторантите за трудови договори на персонала , за спазване на работното време и задължителните почивки. Автосервизите, фризьорските и козметични салони също ще бъдат обект на постоянни инспекции.

Павлин Васков обещава всички фирми, които са наели като сезонни служители непълнолетни момичета и момчета през лятото, да бъдат проверени за това как условията на труд се спазват през сезона.

Последните данни на държавната институция сочат, че в строителството и в туризма се правят най-големите нарушения на трудовото право. Именно затова от тази година се акцентира на специална програма за проверките.

„От години се наблюдава една тенденция за незаконосъобразно наемане на работа на сезонни работници в сферата на туризма и определено се оформи като проблем. Тези правоотношения са много кратки, те са до три-четири месеца - колкото трае един туристически сезон", коментират инспектори.

В тези случаи хората чакат все до последния момент да им бъде платено, да се уредят нещата, защото, все пак, е за кратко и едва след това сезират държавната институция, когато свърши туристическият сезон.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: