Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Планът за управление на Стария Несебър ще реши проблема с улиците
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 29.06.2011Коментари (0)328
©
Бъдещият Единен план за опазване и управление на Старинен Несебър ще реши изцяло проблема с настилките на улиците и тротоарите, облицовките на сградите и т.н. Това е официалното становище на Община Несебър по повод повдигнатия въпрос с асфалтирането на ул. "Хемус". Темата бе открита от общински съветник и по нея беше ангажирано и Министерството на културата.

Улица "Хемус" е една от основните транспортни артерии в стария град. Преди няколко месеца тя бе основно разкопана, с цел подмяната на В и К и канализационна мрежа. След ремонта, улицата бе асфалтирана, по изричното желание на живущите и работещите на нея граждани. Хората са изготвили и изпратили до институциите специална подписка с няколко десетки подписи, в която настояват за асфалтова настилка на транспортната артерия. Преди разкопаването ул. "Хемус" беше с паваж, а преди около 8 г. беше отново с асфалт. Премахването на паважа, положен наскоро, не унищожава никаква "традиционна каменна настилка", както се интерпретира от алармиращите. Оригиналният калдъръм на улицата е изчезнал още далеч назад във времето. В Стария Несебър има и други асфалтирани улици, които се използват за придвижване на МПС, както е и с въпросната ул. "Хемус". Поради тази причина, Община Несебър категорично отхвърля обвиненията, че с премахването на паважа, е нарушила "традиционната каменна настилка", просто защото въпросният паваж няма нито историческа, нито археологическа стойност, а е бил положен на мястото на предходен асфалт, от съображения за икономии.

Ако специалистите, които изготвят Плана за опазване и управление, приемат концепция в целия Старинен Несебър да се премахнат съвременните улични и тротоарни настилки и да се възстановява традиционният калдъръм от преди 100 г., това е нужно да залегне в изготвяне на задание за проектиране на ПУП-ПРЗ, където ще се регламентират тези норми и те ще станат задължителни за приложение. Община Несебър системно и последователно е настоявала и настоява за по-бързото и неотложно изготвяне на Плана за управление и дори е отделила немалка сума от бюджета си за неговото финансиране. В момента няма закон, който да е бил нарушен от Община Несебър, по отношение на асфалтирането на ул. "Хемус".

Считаме, че този казус се раздухва по политически причини, с цел несправедливи атаки и обвинения срещу Общинска администрация. Мотивите на подобна негативна кампания са единствено изкуствена медийна популярност, заради предстоящите местни избори.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: