Пчелари поднесоха плакет и сладки дарове на кмета на Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:10 / 02.09.2010
670
Традиционна среща между кмета на Несебър Николай Димитров и участниците в поредното, девето, издание на Фестивала на меда се състоя днес в общината. Гостите бяха предвождани от Кирил Киров - най-изявения пчелар в региона, и от "Царица на меда" за 2010 година плевенчанката Мария Иванова. Пчеларите поднесоха на домакина сладки дарове - кошница с мед и пчелни продукти от цяла България, бутилка марково уиски и цветя. Освен това Кирил Киров връчи на кметът на Несебър Николай Димитров плакет за особени заслуги от Организационния комитет на първата по рода си Световна конференция по биопчеларство, провела се в рамките на форума.

По време на срещата Кирил Киров разказа, че президентът на Световната пчеларска организация "Апимондия" Жил Ратиа, който бе специален гост на международния форум, останал искрено възхитен от пчелина-музей в с.Кошарица, собственост на несебърския медопроизводител. Вниманието на французина заковали интересните вариации на кошери, представляващи умалени копия на известни сгради от Несебър като храма "Христос Пантократор" и вятърната мелница на провлака, църквите "Свети Стефан" и "Св. Йоан Кръстител". Оригиналната идея кошерите да са в този вид особено зарадвала гостите на музея, дошли в Несебър заради първата Световната конференция по биопчеларство. Тази апидестинация бе част от програмата на международния форум, който събра около 150 светила в пчеларството в града на ЮНЕСКО. Всъщност една от темите, разглеждани на световната конференция, бе свързана именно с приложението на апитерапията в медицината. Лекцията изнесъл самият президент на Световната пчеларска организация, а интересът към нея препълнил залата със заинтересовани пчелари.

По време на срещата бяха обсъдени различни възможности, свързани с развитието на следващия фестивал на меда, като градоначалникът обеща да се задълбочи сътрудничество между медопроизводителите и общината, така че бъдещото юбилейно издание да бъде още по-атрактивно за посетителите.

Фестивалът на меда в Несебър ще продължи до 5 септември. Дотогава всеки може да си купи екологично чист и здравословен мед, пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис, както и козметични пчелни продукти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).