Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парк вместо хипермаркет ще има в Айтос
Автор: Екип Burgas24.bg 13:27 / 22.12.2009Коментари (0)743
©
Общинският съвет в Айтос изненадващо реши на предизвикалия бурни страсти терен над автогарата да бъде изграден парк, а не хипермаркет, каквато беше идеята, обсъждана и спъвана вече повече от две години. Местният парламент отхвърли на сесия в събота предложението на кмета Евгени Врабчев имотът с площ от 5270 кв.м да бъде обявяван за частна общинска собственст и да бъде продаден чрез публично оповестен конкурс. Въпросът влиза за четвърти пореден път в заседателната зала и е във връзка с оферти на водещи европейски търговски вериги за построяването на хипермаркет в Айтос като например „Кауфланд", „Билла" и други.

Намеренията там да се строи супермаркет бяха няколко пъти подкрепяни от Общинския съвет, но последния път например беше спряно от лидера на ДПС в общината Ружди Хасан, който беше по това време зам. областен управител. Коментарите тогава бяха, че неофициалният мотив за връщането на решението е, че зад него стоят бизнесинтереси на фигури, близки до ДПС. Сега проблемът изглеждаше почти решен, но неочаквано преди сесията Южджан Юмер от групата на Ахмед Доган внесе контрапредложение от името на 11 общински съветници от ДПС и ГЕРБ. „Настояваме този терен да не се обявява за частна собственост и да запази своя публичен характер, защото твърде малко останаха местата в нашия град, които са публична общинска собственост. Настояваме неговото отреждане за бъде за парк „Спорт" и не желаем там да се предвижда застрояване", предлагат съветниците.

Лидерът на ГЕРБ Даниел Орлов коментира след сесията, че герберите са сменили позицията си, тъй като през последната година и половина нищо от искането им за създаване на общустройствен план на Айтос и от създаване на публичен регистър с общинската собственост не е било изпълнено от администрацията. „Трябва да се мисли глобално и ясно да се вземе решение къде щи има зони за търговия и къде за отдих. Колелото се върти и трябва да се мисли, че една гора се прави 100 години, а един супермаркет - 1 година. Магазин може да има и на друго място. Нашата идея е да се създадат два зелени пояса. Няма да позволим този терен да обслужва тяснопартийни интереси", каза Орлов.

Според кмета Евгени Врабчев пък предложението за хипермаркета няма нищо общо с Общия устройствен план, който третира територии извън населените места и град Айтос. „По принцип нужда от такъв ОУП има, но е необходимо той да бъде обезпечен с достатъчно добър финансов ресурс. В случая с хипермаркета говорим за едно градоустройствено решение в един урегулиран поземлен имот. Администрацията е „за" зелените площи и хипермаркетът не изключва създаването им. За съседния терен от 22 дка има проект за зелени площи към МРРБ. Ако той бъде реализиран, можем да имаме един много по-хубав парк и от Градската градина. Аз съм за повече зелени площи и добре оформени детски кътове. Едно такова решение е единствено и само в интерес на хората. Но когато ще защитаваме лични и корпоративни интереси - няма да се получи. Ваша е волята - каквото решите - това ще се случи. Но аз няма да се откажа от идеята за хипермаркет, защото знам, че хората го искат. Но обществото трябва да знае чия е волята и по какъв начин се защитават неговите интереси", смята градоначалникът.

С 16 гласа „за", 10 „против" и 1 „въздържал се" беше прието предложението на групата съветници за създаването на парк над автогарата.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: