Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От община Созопол "затварят" детските градини с цел икономия на средства
Автор: Екип Burgas24.bg 11:58 / 04.04.2011Коментари (0)966
Близо 200 деца на възраст от 1 до 6 години излизат в принудителна "Пролетна ваканция" по решение на кмета на Община Созопол.

ОДЗ "Здравец" /80 деца и детска ясла - 25 деца/, ЦДГ "Снежанка" /50деца/ в гр. Созопол и ЦДГ "Делфинче" /60 деца/ в гр. Черноморец, Община Созопол няма да посрещат деца в периода от 30.03.2011г. до 08.04.2011г., с мотива да се спестят средства от общинския бюджет.

За успокоение на близо 200 семейства остават да работят две "дежурни" групи с по един възпитател. По Закона за народната просвета, обаче, "дежурните" групи не могат да поемат повече от 26 деца и е задължително да бъдат обслужвани от двама възпитатели. В тази връзка питаме на какъв принцип ще бъдат избирани децата, които да посещават "дежурните групи" и какво ще правят останалите родители, чиито деца няма да попаднат в тях?

ПП ГЕРБ Созопол е твърдо против да бъдат затваряни детските градини и счита за абсурден мотива на кмета на Община Созопол, че по този начин ще се икономисат средства.

ПП ГЕРБ Созопол представя на вниманието на кмета на Община Созопол - Панайот Рейзи следните факти:

Графикът на учебното време и ваканциите, одобрен от Министъра на образованието, младежта и науката се отнася само за училищата, като детските градини и ясли не са предмет на този график.

В тази връзка считаме, че е недопустимо, който и да е финансов орган, било то и община, да използва наличието на ваканция при учениците като повод в "Пролетна ваканция" да излязат и децата от детските градини.

Детските градини и яслите са отворени всеки работен ден, за да могат родителите да ходят на работа.

В тази връзка се питаме, дали и работодателите ще пуснат в "Пролетна ваканция" родителите, за да гледат оставените вкъщи деца, имайки в предвид, че по закон, план- графиците за отпуски на работещите са отдавна изготвени?

Редно е от община Созопол да знаят, че РИО Бургас - институция отговорна за провеждането на обучение и възпитание в детските градини е необходимо да бъде уведомена, когато някой неоправдано реши да преструктурира програмата и начина за обучение на децата.

Припомняме на ръководството на Община Созопол, че дори в условия на грипна епидемия детските градини и яслите продължаваха да работят със "засилен филтър" на посещение, средства за провеждането на който бяха осигурени от държавата, точно за да не се стигне до ситуации, в които на родителите да се налага да търсят странична помощ за отглеждането на децата си.

Ето защо ние считаме, че е недопустимо когато няма инциденти и обстоятелства, които да нарушават стабилитета на възпитателния процес в детските градини, някой еднолично да взима решение за затварянето им, пък било то и кмет на община.

Ние от ПП ГЕРБ Созопол също живеем в Община Созопол и виждаме пищните тържества по повод "Първа пролет", поляти с традиционните марково вино и кебапчета, осигурени от "недостатъчния бюджет" на "бедната ни" община.

Остава въпросът обаче, кой ще се грижи за децата ни, докато Общината икономисва пари от социална политика и образователна инфраструктура, питат от ПП ГЕРБ Созопол.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: