Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Института по океанология потвърдиха: Рапаните са екологичен проблем
Автор: Екип Burgas24.bg 14:06 / 26.10.2010Коментари (0)764
© Burgas24.bg
Действително може да се говори за екологичен проблем по Черноморското ни крайбрежие заради хищническото поведение на рапаните, заяви  Валентина Тодорова, доктор по хидробиология, секция "Биология и екология на морето" към Института по океанология при БАН. За проблема Burgas24.bg писа през уикенда.

През последните 3 - 4 години числеността на рапана е достигнала прекалено високи стойности и, тъй като той се храни с различни видове миди, се стигнало до оголване на скалните рифове в редица райони. Става въпрос за инвазия на рапаните в Черно море, която изисква спешно вземане на мерки. Налага се контрол върху популацията, което е преди всичко управленски проблем. Поради липса на достатъчно храна след намаляване на количеството миди рапаните са останали сравнително дребни. Вероятно единственият метод за контрол е промишленият рапанолов, коментира специалистът. През последните 4 - 5 години все повече нараства количеството на маломерните рапани, които не представляват търговски интерес поради липсата на пазари за тях. Само малки количества биват изнасяни. Тези със стандартни размери традиционно се пласират добре, но относителният им дял намалява.

В края на миналата работна седмица на среща по проблемите, свързани с квотата на калкан, в която се включиха представители на ИАРА, Института по океанология и Инстута по рибни ресурси, рибарските сдружения алармираха за наличието на екокатастрофа в Черно море заради оголването на крабрежните рифове в района между Шабла и Бургас. От Института по океанология са съгласни, че проблем има, но смятат за преувеличено твърдението, че става въпрос са екокатастрофа.

Д-р Тодорова съобщи още, че в изпълнение на Европейската директива за местообитанията страната ни е задължена да изгради екологична мрежа за опазване на биологичното разнообразие в Черно море. Европейската комисия обаче е оценила като недостатъчна Морската ни мрежа по Натура 2000. Предстои разширяване на районите на обсег към по-открити морски пространства. Целта е да се обезпечи защитата на пясъчните банки и рифовите райони, както и на няколко вида морски обитатели, сред които 2 вида делфини - моткур и афала, и карагьозовите риби - карагьоз, харип и средиземноморска финта. Към момента Институтът по океанология към БАН е в процес на взаимодействие с Министерството на околната среда и водите с цел предоставяне на експертиза и данни за преодоляване на тази недостатъчност.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: