Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Освещават строежа на посетителския център на Поморийско езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 13:13 / 19.10.2009Коментари (0)392
©
На официална церемония днес Зелени Балкани, Община Поморие и МОСВ откриха строителството на посетителски център на комплекса от защитени територии Поморийско езеро. Изгражането на природозащитния център е последен етап от проекта на Зелени Балкати „Поморийско езеро - консервация, възстановяване и устойчиво управление", финансиран от Глобалния екологичен фонд (GEF) и Световна Банка.

Новият център ще обслужва опазването на солената лагуна и нейното уникално биоразнообразие и ще играе съществена роля при развитието на района като обект на екологичен туризъм. Според Зелени Балкани при по-добър мениджмънт и отговорност към природното богатство на Поморийско езеро, то притежава всички качества да се превърне в атрактивно място за екологичен туризъм. Една от основните цели за изграждане на новия посетителски център е да подпомогне популяризирането на езерото като ценен природен обект, достоен да бъде опазван и посещаван от любителите на дивата природа.

Към момента се финализират и останалите дейности по проекта, сред които ремонт на единствения канал, свързващ Поморийско езеро и морето и възстановяване хидрологичния баланс на езерото, изготвяне на проект за предпазване на езерото от навлизане на сладки води, изготвяне на проект за изкуствен остров за редки наземно-гнездящи птици, създаване на План за управление на комплекса от защитени територии, хидро-химичен мониторинг на водата на езерото, мониторинг на биоразнообразието, както и изпълнение на програма от образователни екологични дейности с училищата в Поморие.

Посетителският център се изгражда на брега на Поморийско езеро до Музея на солта. На официалното откриване на строителните работи присъстваха, председателят на Управителния съвет на Зелени Балкани - Тома Белев, Ръководителят на проекта Валентина Фиданова, кметът на Поморие Петър Златанов, представители на РИОСВ- Бургас и представители на общинската администрация в града. Според обичая, след освещаването отслужено от свещенослужител, г-н Златанов счупи бутилка червено вино в основите на новостроящата се сграда.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: