Омбудсманът си заслужил и платил 30 000 за правото на строеж

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:15 / 14.06.2010
576
По повод информацията, че омбудсманът Гиньо Ганев е получил право на строеж в Св. Влас, общественият комитет, който го е предложил за почетен гражданин на общината изпрати писмо.

В съвета са: Вичка Пецанова, Никола Биволаров, Темка Томова, Неделчо Стоянов, Емилия Тенева, Руска Узунова, Ангел Ангелов:

В някои вестници излезе информация, че в Свети Влас е отстъпено право на строеж на г-н Гиньо Ганев, с подтекст, че той е бил облагодетелстван непозволено, защото е посегнал на терен, предназначен за задоволяване на нуждите на бедни.

Ние, част от обществеността на Свети Влас, участвали в обществения съвет, подпомагащ дейността на кметството в периода 2003-2007 г., се чувстваме задължени да кажем:

1. В системата на община Несебър е отстъпвано право на строеж през годините, вкл. през 2004-2005 г., по силата на наредба, приета от общинския съвет въз основа на Закона за общинската собственост.Това е правено законосъобразно от кмета на общината, след като до него са постъпвали предложения по установения ред. Той от своя страна е правил свои съгласувания с изтъкнати представители на обществеността.

2. Не става дума за отстъпване право на строеж върху терени, които са за нуждите на бедни граждани. Понятие "малоимотни, бездомни, бедни" няма в действащите нормативни актове и не е имало изисквания да се задоволяват нуждите на такива хора.

3. На Г. Ганев е отстъпено право на строеж през 2004 г. върху общински терен от 488 кв. м на няколко основания:

- Той е много добър народен представител от тези райони преди 1989 г. и след това и е допринасял най-конкретно за решаването на проблеми на с. Свети Влас и на хората. Има реален принос за превръщането на Свети Влас от изостанало селище в търсено курортно място.

Затова с пълно единодушие на обществения съвет на селото бе удостоен със званието "Почетен жител на Свети Влас", което най-тържествено и публично бе обявено на 2 май 2001 г.

- Именно общественият съвет направи предложение по-късно до кмета на община Несебър да му бъде отстъпено право на строеж върху определен терен на селото. Това предложение се направи единодушно от селския обществен съвет, в който има хора от най-различни партии, организации и личности.

- Той не е придобил това право на строеж безвъзмездно или срещу някакво символично плащане. Обратно - заплатил е сумата по цени, определяни от общинския съвет, ръководен от пазарните условия тогава. От документите се вижда, че съобразно правилата на олбщина Несебър, той е заплатил повече от 30 000 лева, заедно със съответните данъчни и режийни разноски.

4. Правото на строеж се намира във високата част на селото, където нямаше физградена градска канализация, водоснабдяване, елинсталации, които се е налагало да се пренасят от по-далечни места.

Носителят на правото за строеж е сключил договор за строителство с фирма, която извършва и необходимите инфраструктурни обекти. Благодарение на тези усилия е направено разширението на пречиствателната станция в Свети Влас, обходна канализация, разширение на водопровода и др. В съседство е отстъпено право на строеж и на други граждани, които също имат своето участие.

5. Сделката е оформена коректно като нотариална покупко-продажба, както е прието.

От нея се вижда, че строителната фирма получава десетина индивидуализирани и добре описани самостоятелни обекта - около 70 на сто от общия обем на направеното строителство, а за носителя на правото на строеж остават 4 апартамента с квадратура от 29 до 70 кв.м - или около 30 на сто.

6. А ако не беше г-н Гиньо Ганев национален омбудсман, щеше ли да се тиражира в медиите, че е бил облагодетелстван незаконно?

7. Такава е действителността. Другото са спекулации и лъжи.


Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).