Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Около 300 рибари от Приморско и Китен излязоха на мирен протест
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 31.01.2013Коментари (0)725
Около 300 рибари от Приморско и Китен излязоха на мирен протест срещу предстоящото изграждане на ферма за отглеждане на дъгова пъстърва в залива между двата черноморски града, предаде репортер на Burgas24.bg. Хората са притеснени, че съоръженията ще убият поминъка на местните.

В черноморската община преди ден е получено уведомление, подписано от директора на Басейнова дирекция- Варна, че предстои изграждането на 3 стоманени рибарници само на около 3 километра от плажната ивица на двете градчета.

Според рибарите от Китен и Приморско предстоящото изграждане на ферма за дъгова пъстърва ще сложи край на поминъка им. Те обясняват, че предполагаемото място, където те ще бъдат изградени е точно в зона, в която те пускат мрежи, а рибарството е поминък на много хора и това пряко ще засегне интересите на рибарите. Други са още по-категорични: " Ами това е краят, това е краха на рибарите" и се мотириват с това, че пъстървата е жива риба, която трябва да се храни а това ще доведе до замърсяване на морската вода и плажовете.

 

В писмо Басейнова дирекция информира община Приморско,че рибната ферма на варненска фирма ще заеме площ от 100 декара, на 2 мили от брега. Съоръжението ще се състои от 3 потопяеми стоманени рибарници с диаметър от 22,5 метра, височина над водата 6 м, дълбочина на мрежата в морето - 9-11 м, тегло на металната конструкция - 18 тона. Те ще бъдат разположени по официални данни на 2 мили от брега. Лимитът на производство за година е 300 тона

Мнението на администрацията в черноморския град не е искано. Това заяви кметът на Приморско Димитър Германов.

За Burgas24.bg той заяви: "Всъщност изграждането на тези съоръжения не се съобразява с намеренията на общините - в случая на Приморско, за бъдещото развитие на тази територия, защото съгласете се, че тази 12 милна територия, която е изключително държавна собственост в края на краищата е елемент от дейността, която развива общината - говорим основно за туристическа дейност."

За да защити плана си за развитие на общината кметът е поискал среща с колегите си от Асоциацията на черноморските общини. На нея ще настоява за промяна на два закона - за водите и закона за аквакултурите.Това ще даде възможност на общините да защитават своите инвестиционни интереси.

В същото време рибарите излязоха с протестна декларация до президента и премиера в която настояват за отмяна решението на Басейнова дирекция. Морските вълци са категорични :" Искаме да бъдем чути, защото в противен случай ще паркираме рибарските си лодки на главния път Приморско-Бургас в знак на протест срещу своеволията на Басейнова дирекция-Варна".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: