Днес в гр. Айтос под мотото "Не сипвайте сол в здравето си!" ще се реализира информационна среща с цел намаляване до здравословни граници на приема на готварската сол.
Информационната среща е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната и ще има за цел да повиши информираността на целевите групи, относно намаляване консумацията на готварска сол.
На площада в центъра на града от 16,00 до 18,00 часа ще бъдат представени филми за ограничаване на консумацията на готварска сол в дома, в заведенията за обществено хранене, както и как да направим информиран избор за храната, която купуваме, ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме и как да ограничим приема на сол при хранене в дома и в заведения.
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10-14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18-20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5-6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето - с 18%.
Потребностите на организма от натрий не са високи - 1,5 г/3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.
Последици от прекомерна употреба на сол: Сол и високо кръвно налягане. При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до: мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет. |