Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обсъдиха как да печелим от "живи къщи" в земите от Натура 2000
Автор: Екип Burgas24.bg 10:15 / 03.04.2013Коментари (0)1189
©
Възможности за стопанисване на земеделските земи, които попадат в екологичната мрежа Натура 2000 и Природен парк Странджа, новите възможностите за развитие на природосъобразен туризъм в селищата по Южното Черноморие, както и общественото участие при ползването на горите бяха обсъдени на работна среща в Ахтопол. Тя се провежда в рамките на проект BеNatur и има за цел да се намерят нови решения и виждания за опазването на природата и биоразнообразието, които да бъдат споделени с партньорите по проекта от общо 7 държави, съобщи г-н Иван Камбуров- ръководител на Проекта за Дирекцията на Природен парк Странджа.

В уъркшопа взеха участие местни жители от Ахтопол, Царево, Варвара и Синеморец, които имат къщи за гости и хотели, собственици на земи в Парк и Натура зона Странджа, както фирма за туристически пътувания по устието на р.Велека.

Експертите по проекта BеNatur обмениха с местните хора съвременни виждания, свързани с използването на земеделските земите - преките продажби на хранителни продукти, връзки с хранителните кооперативи в градските селища и д.р. Бяха разгледани допустимите начини за строителство в земеделски земи, които попадат в мрежа Натура 2000 - без да се променят тяхното предназначение. Беше даден пример с така наречените "живи къщи" или глинени къщи, които привличат платежоспособни туристи и са добра инвестиция в туризма. Основен проблем за такива еко селища обаче е гаранцията, че тази посока на развитие на региона ще се запази поне в период от 50-60 години и че населеното място ще разчита на устойчив туризъм на цялата си землищна територия, а няма да се застроява с високи хотели. В Турция например, в подобни еко селища нощувките достигат до 150 лири (приблизително равняващи се на 150 лв.)...

Директорът на ДПП Странджа обърна внимание върху факта, че тази година нашата общественост отбелязва с поредица от събития 80-годишнинана от обявяването на първата защитена територия у нас - гората Горна Еленица - Силкосия, обявена именно в Странджа. Беше оценено като предимство съхраняването на потенциала на най-южната част от нашето Черноморие, и беше направена съпоставка с Парка Йелоустоун, чието приемане от местната общност също е изисквало няколко десетилетия.

На срещата беше даден пример и със село Бръшлян в Странджа, където се развива успешно селски туризъм познат още като туризъм на гостоприемството. Там стопаните посрещат своите гости в къщите си с традиционните гозби и ги запознават с местни обичаи. "Бръшлян е и пример как може да се развива успешно туризъм без особено високи и рискови вложение и без пряка парична помощ от държавата - за разлика например от Жеравна, която също е архитектурен резерват. В Жеравна , по времето на социализма бяха вложени значителни средства за възстановяване къщите, които са архитектурни паметници . Всъщност, голяма част от хората, които имат земи в Натура 2000 по Крайбрежието, поради неувереност във възможностите за развитие на малко и средно предприемачество, искат по-скоро да се "отърват" от тях и да ги продадат, и не се вълнуват от използването им за производство на земеделски продукти или възможностите за устойчив туризъм. Това наподобява на "бягство" на човека от природата и говори, че хората не виждат достатъчно условия за развитието на свободното предприемачество от семеен тип . Можем да направим съпоставка с т.нар. феномен на напуснатия пчелен кошер , и последващите го пусти плодни градини", коментира Иван Камбуров.

Срещите с жителите на Странджа ще продължат. Предвижда се през април и май да бъдат организиран специализирани семинари по проблемите на сечта на горите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: