Община Созопол с готов инвестиционен проект за "Старинен Созопол"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:30 / 08.03.2011
710
Община Созопол има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостна система -"Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР "Старинен Созопол". С него общината ще кандидатства за държавната награда от 1 млн. лв. за успешното класиране на туристическите й обекти в класацията "Чудесата на България". Проектът включва консервиране и реставриране на сегменти в обхвата на крепостната система, с цел превръщането им в туристическа атракция. Обект на възстановяване е входа на крепостната стена, както и някои елементи - кули заедно със стълби . Предвижда се социализация на пространствата, така че едновременно археологическите обекти да са достъпни за туристите и да се вписват в общата визия на града.

Целта на проекта е тази част от крепостната стена, която е обект на консервация и реставрация, да се впише в силуета на Стария град и да допълни общата визия на това уникалното съоръжение Крепостна стена. Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл свързан с крепостна стена, който разкрива уникална отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. В общия ансамбъл на Западната крепостна стена ще бъдат вписани на две места по два зъбера и четири бойници. За да се запази общия вид на съоръжението и да се впише в силуета на града с възрожденския стил на къщите са предвидени още построяването на арка като продължение на крепостната стена и малък архитектурен ансамбъл с алея, от която да могат жителите и гостите на града да наблюдават красивата гледка, която предоставя съчетанието на море, скали и крепостна стена. Този проект е част от мегапроекта за цялостно възстановяване на крепостната стена и кули, с чиито завършек Созопол би конкурирал перлата на Адриатика- Дубровник.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).