Община Созопол представя проекта си за реставрация на крепостната стена

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:08 / 09.03.2011
657
1 млн. лв. ще бъдат вложени в реставрацията на крепостната стена на Стария Созопол, съобщиха от пресцентъра на общината. Днес, ще се състои официална церемония по награждаване на туристическите обекти, които попаднаха в топ 10 на класацията на - "Чудесата на България".

Церемонията е под патронажа на премиера Бойко Борисов. На нея са поканени и кметовете, в чиито общини се намират предпочетените от 1,5 млн. българи археологически и културни забележителности. Съвсем заслужено челното място в класацията спечели Созопол с "Архитектурен и исторически резерват Старинен Созопол" и островите Св. Иван и Св. Кирик. Министерството на финансите предоставя 10 млн. лв. на десетте туристически дестинации. Всяка една от тях ще получи по 1 млн. лв. като местните администрации представят и защитят проект за тяхното оползотворяване, което ще стане по време на официалната церемония. Кметът на община Созопол Панайот Рейзи ще представи проекта, за чиято реализация ще бъдат вложени средствата, предоставени от финансовото министерство. Възстановяването на крепостната стена е една от сериозните задачи, които си постави общинското ръководство през последните три години, за да утвърди Созопол като предпочитана дестинация за културен и исторически туризъм. Цялостният проект предвижда Стария Созопол да бъде обграден с крепостна стена, като там където това е невъзможно да бъдат експонирани отделни елементи от нея. Той предвижда археологически разкопки, консервиране, реставриране и социализация на крепостната стена, която ще обхваща града.Община Созопол има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостна система -"Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР "Старинен Созопол". С него общината ще кандидатства за държавната награда от 1 млн. лв. за успешното класиране на туристическите й обекти в класацията "Чудесата на България". Проектът включва консервиране и реставриране на сегменти в обхвата на крепостната система, с цел превръщането им в туристическа атракция. Обект на възстановяване е входа на крепостната стена, както и някои елементи - кули заедно със стълби . Предвижда се социализация на пространствата, така че едновременно археологическите обекти да са достъпни за туристите и да се вписват в общата визия на града.
Целта на проекта е тази част от крепостната стена, която е обект на консервация и реставрация да се впише в силуета на Стария град и да допълни общата визия на това уникалното съоръжение Крепостна стена. Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл свързан с крепостна стена, който разкрива уникална отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. В общия ансамбъл на Западната крепостна стена ще бъдат вписани на две места по два зъбера и четири бойници. За да се запази общия вид на съоръжението и да се впише в силуета на града с възрожденския стил на къщите са предвидени още построяването на арка като продължение на крепостната стена и малък архитектурен ансамбъл с алея, от която да могат жителите и гостите на града да наблюдават красивата гледка, която предоставя съчетанието на море, скали и крепостна стена.

Този проект е част от мегапроекта за цялостно възстановяване на крепостната стена и кули, с чиито завършек Созопол би конкурирал перлата на Адриатика- Дубровник.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).