Община Приморско набляга на туризма и демографската политика

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:05 / 19.11.2012
585
Общо събрание свика кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, за да отчете една година от своето управление. Какво е било свършено, какво се е забавило и какви са били причините за забавянето бяха горещо дискутирани на срещи с обществеността в Приморско и съставните селища. Германов е един от малцината кметове в страната, които се решават на подобна стъпка. Според него това е единственото правилно и достойно отношение на една администрация, която носи отговорност пред гражданите.

Изпълнението на капиталовата програма към 30.09.2012 г. е 1 180 192 лв., отчете новият кмет пред присъстващите. Със средства по нея е извършено асфалтирането на улиците "Перла", "Хоризонт", "Крайбрежна", ремонтирането на дома за стари хора в Ясна поляна, подмяната на котелното в дома, както и в училището в Приморско. В ход е и изграждането на кръстовище с кръгово движение при входа на Китен. Във възможно най-кратък срок е било извадено разрешително за строеж на "детелината", за да може да се започне работата по пътния възел и обектът да бъде завършен преди старта на туристическия сезон. Със средства от капиталовата програма е изготвен и проект за многофункционална спортна зона в СОУ "Никола Вапцаров".

В приоритетния отрасъл за община Приморско - туризмът се наблюдава сериозно раздвижване спрямо предходни години. За първи път през 2012 е било разработено и социализирано тракийското светилище Беглик Таш. Били са поставени пейки, указателни табели, кошчета, химически тоалетни. Пътят до светилището е бил заравнен и подържан през целия туристически сезон, като в края на лятото са били поставени тръби за отводняването му. Приходите, които са реализирани от Беглик Таш през тази година са в размер на 24 958 лв. Сериозен бюджет е бил отделен и за презентирането на община Приморско. Издадени са книги, каталози и рекламни брошури, а представители на общината са участвали в редица туристически борси и изложения в страната и чужбина. Бюджетът, отделен през 2012 година за рекламиране на Приморско като туристическа дестинация е бил 53 317 лв, при изразходени за същата дейност 5 822 лв. за 2011. Германов разкри, че скоро в града туристическите обекти ще станат с един повече, защото общинското ръководство работи по създаването на исторически музей. До момента е завършен проекта за реконструкция на сградата, в която ще се помещава и се търсят начини за реализирането му със средства по европейски програми.

Културата и спортът също са били важни пера в разпределението на годишния бюджет на общината. През 2012 година за културна дейност са разходвани 167 259 лв., докато през 2011 сумата е била едва 72 136 лв. Издръжката на спортните клубове в общината през тази година е коствала 96 024 лв. от общинския бюджет. Че нещо се случва с Приморско се вижда от редицата нови спортни и културни инициативи, на които морската община бе домакин тази година- състезания по кайт-сърф, подводен риболов, футбол, републиканско първенство по баскетбол за деца до 14 г., фотографска ваканция, международни и национални фолклорни фестивали и много други.

По време на срещата стана ясно, че новата местна администрация е засякла и прекъснала корупционна схема за продажба на дърва с участие на общински служители. Това е увеличило с над 2000 кубика продадените дърва до момента. "Наложи се да уволня няколко служители, но сега мога да ви дам следната статистика. През 2010 г. са продадени 6700 кубика дърва, за 2011 г. са 7030, а до момента сме продали над 9000 и хората продължават да купуват" каза Германов. Приходите от дърводобива за тази година ще надхвърлят 2 мил.лева.

В първата година от мандата на Германов голяма част от усилията на местната администрация са били насочени към изготвяне на проекти за европейско финансиране. "С добра организация успяхме за кратко време да подготвим документи, с които спечелихме проект по трансгранично сътрудничество за изграждане на спортна зона в "СОУ Н. Вапцаров" сподели Германов. Кметът обясни, че още 220 000 лв. са осигурени от фонд "Козлодуй" за саниране на местното училище, като изпълнението на проекта ще стартира през пролетта на 2013 г. От общинския бюджет за издръжка на образователните заведения са предоставени 157 101 лв. В детските градини по селата, влизащи в община Приморско, преди летния сезон са закупени и монтирани нови сенници, за да се осигури комфорта на децата и персонала. В детската градина в Приморско голяма част от обзавеждането е подменена, а в ЦДГ в с. Ново Паничарево е с ремонтиран покрив и нови креватчета за малките питомци. Само за последната година са свършени наболели от десетилетия проблеми по материалната база, свързана с подрастващото поколение.

Общината си е поставила задачата в бъдеще да развива тенденцията да осигурява на младите семейства и хора прекрасни съвременни условия за живот и дейност, с цел да ги задържи в населените места и така да повиши естествения прираст на населението.

При поемане на властта от екипа на Германов, община Приморско е имала подписани три проекта по програма за развитие на селските райони. Заради незавършване на проект за укрепване на р.Дяволска от предишните управляващи, сега се пропуска възможност за изграждане на лодкостоянки. За съжаление, през предишния мандат, еврофинансиране са пропуснали също две детски градини и автогарата, тъй като са били пуснати в експлоатация без акт 16. Заради липсващия документ проектите също са отчетени като незавършени. Към момента са подготвени и входирани 15 проекта, на обща стойност 4 700 000 лв., три от които вече са одобрени. В процес на разработка са още 5 нови проекта.

Д-р Димитър Германов призова хората при възникване на даден проблем да сигнализират своевременно в Общината, за да се реагира на момента. "Стремим се към постоянен диалог, в който жителите на общината да са равноправни партньори. Отворени сме към всякакви предложения, които ще направят Приморско още по-добро място за живот и почивка. Не чакайте подобни събрания, за да изкажете несъгласие с някое решение или да споделите идея, аз и екипът ми всекидневно сме насреща" обърна се Германов към присъстващите. За амбициозния кмет обратната връзка с хората е едно от най-важните условия за развитие и коректив на дейността на общинската власт.


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).